Kaas Vaak: de ideale kaasplank

Zachte kaasjes of juist een stevig stuk. Romig van smaak of lekker pittig. Geen enkel probleem om te blijven verrassen met kaas.

Niets gaat er boven een donkerbruine boterham met een plak pittige kaas. Bijvoorbeeld de romige, overjarige Olde Remeker, gemaakt van de biologische melk van Jerseykoeien. Heerlijk! Maar ook over zelfgemaakte pizza of in een pastagerecht is kaas een echte smaakmaker. Net als in de recepten die ik deze maand heb samengesteld: een verrassend frisse salade met kaas en een luchtige soufflé. Een plaatje om te zien en helemaal niet moeilijk te maken. Daarnaast geef ik tips voor het samenstellen van een gevarieerde kaasplank. Want ook ná de maaltijd is het smullen van al die verschillende soorten. Kaas, dat is puur genieten.

De ideale kaasplank

  • Zorg voor een gevarieerd aanbod in smaak, kleur en uitstraling. De gespecialiseerde kaaswinkel geeft graag advies. Tip: koop liever drie soorten van goede kwaliteit dan zes fabriekskaasjes die naar rubber smaken.
  • Neem de kazen minimaal 30 minuten van tevoren uit de koeling.
  • Leg de kazen wat smaakbeleving betreft met de klok mee op de plank. Begin met de zachte, romige, vervolgens komen de kruidige soorten en daarna de sterk smakende kazen.
  • Reken voor een kaasplank als dessert op 60-80 gram kaas per persoon.
  • Serveer de kazen met dungesneden boeren-, vijgen- of stokbrood.
  • Garneer de kaasplank met een trosje witte druiven en wat walnoten.
  • Leg voldoende mesjes op de plank, en eventueel vorkjes en lepels. Zachte kaassoorten, zoals Epoisses, worden namelijk uitgelepeld.
  • Zorg dat er voor elke gast een bordje met een mes en een vork klaarstaat.

Soufflé met boerenkaas

  • Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 25 minuten + 35 minuten oventijd.
  • 5 vrije-uitloopeieren
  • 125 g belegen boerenkaas
  • 50 g boter
  • 50 g tarwebloem
  • 2½ dl melk
  • versgemalen peper, zout
  • mespunt nootmuskaat
  • souffléschaal van 1½ l of 4 kleine souffléschaaltjes

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Splits de eieren. Rasp de kaas grof. Bestrijk de souffléschaal(tjes) met boter. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Verwarm alles al roerend 2 minuten op een laag vuur. Neem de pan van het vuur en roer met een garde de melk door het bloemmengsel. Laat het al kloppend met de garde 1 minuut doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer peper, zout en nootmuskaat naar smaak door het mengsel.

Klop er stuk voor stuk de dooiers door. Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom heel stijf en spatel ze met 100 g van de kaas met grote slagen snel door het bloemmengsel. Schep het beslag in de souffléschaal(tjes) en bestrooi met de rest van de kaas. Bak in het midden van een voorverwarmde oven in 35 minuten mooi bruin en gaar.

Bevat per portie 1575 kJ/375 kcal, 19 g eiwit, 28 g vet waarvan 16 g verzadigd, 12 g koolhydraten en 0 g voedingsvezel.

Bonensalade met kaas

  • Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
  • 600 g dunne sperziebonen of haricots verts
  • zout
  • 1 zoete ui
  • 200 g kaas naar keuze (verse geitenkaas, feta of een Goudse kaas)
  • 3 eetlepels ongezouten pinda’s
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • versgemalen peper

Maak de boontjes schoon en kook ze in 7 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze met koud water. Pel de ui en snijd hem in halve ringen. Verkruimel zachte kaas, of snijd harde kaas in kleine blokjes. Hak de pinda’s in stukjes. Klop een dressing van de olie, de mosterd, de azijn en peper en zout naar smaak. Schep de boontjes en de ui door elkaar, doe over in een schaal en verdeel er de kaas, de pinda’s en de dressing over. Lekker met de soufflé of met stokbrood.

Bevat per portie 1510 kJ/360 kcal, 13 g eiwit, 29 g vet waarvan 9 g verzadigd, 12 g koolhydraten en 7 g voedingsvezel. Variatietip: Met andere kaas staat er steeds een nieuwe salade op tafel.

Lees ook:

  • Gratis receptenboekje: Winterse gerechten
  • Afvallen zonder vitaminetekort
  • Gratis receptenboekje: Feestelijke recepten
  • IENS maakt meest geliefde restaurants van Nederland bekend in e-magazine
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine