Knuffeltruc en andere onbeschaamde oplichterspraktijken

Getty Images

De afgelopen week zijn zeker op drie plaatsen in Nederland mensen het slachtoffer geworden van de knuffeltruc: iemand vraagt de weg, bedankt daarvoor met een knuffel en trekt een ketting van je nek. Laat je niet beetnemen en ken de oplichterstrucs.

Knuffeldieven vragen bijvoorbeeld de weg naar het ziekenhuis, soms vanuit de auto. In de omhelzing na afloop zien ze kans om sieraden en portemonnees buit te maken. Natuurlijk is dat nog geen reden om niemand meer te helpen die de weg vraagt, wel om lichamelijk contact onmiddellijk af te weren en de aandacht van anderen op straat te trekken.

Doet iemand een beroep op je hulpvaardigheid, tel dan altijd even tot tien. Ook een vrouw met een baby op de arm of iemand met krukken kan een oplichter zijn. Natuurlijk hoef je niet alle hulp zonder meer af te wijzen, maar bewaak te allen tijde je eigen veiligheid. Vertrouw je de zaak niet? Verwijs de hulpvrager dan door naar officiële instanties, zoals de politie.

Card trapping
Bij geldautomaten is het altijd oppassen geblazen. Pinnen is een persoonlijke aangelegenheid. Neem geen adviezen aan van omstanders.

Een slimme truc is een klemmetje in de pasinvoermond. Hierdoor blijft de pas na de transactie in de automaat steken. De argeloze rekeninghouder denkt aan een defecte automaat, maar de verantwoordelijke crimineel is vast in de buurt. Waarschijnlijk heeft hij over de schouder van het slachtoffer meegekeken om de pincode af te kijken. Of hij adviseert de pincode nogmaals in te tikken. Maar dat helpt natuurlijk alleen de dief, zodat hij nog een kans krijgt de pincode af te kijken. De pinner die zijn pas niet terugkrijgt, zal denken dat er een storing is en weglopen. Vervolgens haalt de crimineel eenvoudig het klemmetje weg en plundert de rekening van het slachtoffer. Loop dus nooit weg als de pas wordt ‘ingeslikt’, maar bel ter plekke de bank en de politie.

Ook de gelduitgiftegleuf kan zo worden gemanipuleerd, dat het geld erin blijft hangen. Ook hier luidt het advies: blijf bij de pinautomaat en bel de bank!

Baan aangeboden
Het lijkt te mooi om waar te zijn: je bent op zoek naar een baan en plotseling wordt die je in de schoot geworpen via e-mail. Helaas is het meestal ook te mooi om waar te zijn, want wie op het aanbod ingaat, moet vaak criminele taken uitvoeren. Pakjes die met valse bankgegevens zijn besteld aannemen en doorsturen bijvoorbeeld. Of je bankrekening ter beschikking stellen om crimineel geld door te sluizen.

Soms begint een baantje met het bellen van een duur 0900-nummer met het betalen van abonnementsgeld. Trap er niet in. Werken moet geld opleveren, geen geld kosten!

Microsoft belt
Wat zou je doen als softwaregigant Microsoft belt en aanbiedt je computer beter te beveiligen? Klinkt betrouwbaar, maar is het niet. Hiermee proberen fraudeurs schadelijke software te installeren, zodat ze toegang krijgen tot de computer. Ook proberen ze gegevens van creditcards te achterhalen om hun diensten in rekening te kunnen brengen. Microsoft benadert klanten niet ongevraagd, dus vertrouw dergelijke telefoontjes nooit.  

Babbeltruc
Iemand belt aan met een smoes om binnen te komen, om vervolgens geld of bankpasjes te stelen. Zoals de vrouw die aanbelt met een bos bloemen, zegt dat ze van het Rode Kruis is en voorstelt de bloemen in een vaas te zetten. Als de bloemen staan te geuren op tafel en het vertrouwen is gewekt, vraagt de vrouw of de bewoner geld kan wisselen. De bewoner pakt de portemonnee en wisselt geld. De vrouw let goed op waar de portemonnee wordt opgeborgen en weet ‘m mee te grissen voordat ze het pand met een brede glimlach verlaat. Een variant op dit thema is de voorbijganger die interesse toont in het borduurwerk van de bewoner terwijl een handlanger onopgemerkt kostbaarheden steelt.

Laat dus nooit zomaar een onbekende binnen. Vraag om een legitimatiebewijs en controleer dat rustig. Haal niet voor de ogen van de bezoeker een portemonnee te voorschijn.

Pakjestruc
Een postbode komt aan de deur – of in ieder geval iemand die daarop lijkt – met een pakketje. Je hoeft alleen nog maar een klein bedrag aan bezorgkosten te voldoen met een pinautomaat, want contant geld mag hij niet aannemen. Geloof hem niet, ook niet als hij zich omdraait tijdens het intoetsen van de pincode. Die pincode leest het vervalste apparaat wel af. Vervolgens is het plunderen van je rekening een koud kunstje. Betaal dus nooit voor onverwachte pakketjes: 10 tegen 1 is er iets niet pluis.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl