Kruipt spaarrente omhoog?

Er zit eindelijk een heel klein beetje beweging in de spaarrente. Vergelijken en overstappen kan dus lonen.

De markt voor spaargelden leek een beetje ingeslapen, de laatste tijd. Er gebeurde niet veel met de rentes, waardoor de spaarbanken in de top van de best renderende spaarrekeningen niet van hun plaats kwamen. De afgelopen tijd is er weer wat leven gekomen in de spaarmarkt.

Allereerst besloot de spaarbank met de hoogste rente, LeasePlan Bank, tijdelijk geen nieuwe klanten meer aan te nemen. Bestaande spaarders kunnen daar gewoon blijven storten op hun rekening, die op dit moment (en ook in oktober) een rente geeft van 2,72%.

Dat gaf kansen voor de andere spaarbanken om zich weer eens op rente te profileren. De Bank of Scotland verhoogde daarom haar spaarrente met 0,2% tot 2,6%. Dat is het zelfde percentage als op de RentePlus rekening van Centraal Beheer. Deze is een tijdje uit beeld geweest voor nieuwe klanten, maar is weer terug. Interessant detail: op de website van Centraal Beheer staat dat u deze rekening alleen kunt openen, als uw werkgever een overeenkomst met Centraal Beheer heeft (collectiviteit). In de praktijk blijkt dat niet nodig te zijn: iedereen kan deze rekening aanvragen.

Deze iets hogere spaarrente is goed nieuws voor uw vrijgekomen spaarloongeld. Dat kunt u immers stallen op elke willekeurige spaarrekening. In samenwerking met MisterMedia biedt Geld&Recht de mogelijkheid om actuele spaarrentes te vergelijken.

Nog een belangrijk aandachtspunt rondom dat spaarloon: let goed op als uw spaarloonrekening bij ING loopt! De ING heeft ervoor gekozen alle spaarloonrekeningen te deblokkeren, en u niet te vragen wat u wilt. Dat kan als gevolg hebben dat het geld vrij opvraagbaar op een veel te laag renderende spaarrekening blijft staan. Bovendien is het voor u misschien helemaal niet gunstig om het te deblokkeren, in verband met de vrijstelling voor geblokkeerde spaarloongelden in box 3 voor de inkomstenbelasting. Als u de blokkering terug wilt laten zetten moet u daarover zelf contact zoeken met de ING, en wel voor 31 december.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl