Landgoed Coendersborch

Wandel mee over de mooiste landgoederen van Nederland: deze maand het Groningse Coendersborch.

Toen hij 10 was, kwam hij al op het landgoed. In de zomer elke week met de meester en de hele klas, in korte broek natuurlijk, voor kennis der natuur'. Nu is Jan Boerema 90 en nog altijd zeker één keer per week op landgoed Coendersborch te vinden.

In 1986 was hij mede-oprichter van Museum 't Rieuw, dat in de schuur van de borg (adellijke burcht) gehuisvest is. Nog altijd schoffelt hij graag in het tuintje met oude gewassen en drinkt hij koffie met de andere vrijwilligers van het museum voor oude gereedschappen en landbouwwerktuigen. "Ik herinner me van vroeger nog een groot heideveld op het landgoed; dat is er niet meer. En het stond er helemaal vol met salomonszegel, een prachtige plant vind ik dat. 'Mot met biggen' noemen we die hier. Als je 'm neerlegt, lijkt het net een zeug met biggen en een zeug heet bij ons mot."

In het langgerekte bos achter de borg is het, ook in de winter, lekker beschut wandelen. Tussen de bomen door heb je steeds wisselende uitzichten: het ene moment ben je door bomen omringd, daarna loop je langs weilanden waar 's zomers de koeien grazen of langs akkers waar straks weer mais op staat. De herfstbladeren liggen nog in een dikke laag op de grond, de dieren van het bos hebben zich verscholen voor de winterkou. De vleermuizen, de eekhoorns en de bonte specht laten zich niet zien. Maar misschien dat wel een ree in de verte uw pad kruist of dat er iets blauws voorbijflitst: dat is de ijsvogel, die altijd in de buurt van water te vinden is.

De geschiedenis van Coendersborch gaat terug tot 1668, toen Ludolph Coenders, raadsheer van de stad Groningen, hier grote stukken land en drie boerderijen kocht. Eind 17de eeuw begon hij met het winnen van turf. Nadat de veengrond was afgegraven, liet hij bomen planten voor de houtproductie. Zo kreeg het landgoed zijn huidige aanzien: bos, langgerekte weilanden en houtsingels.

Praktische informatie

Landgoed Coendersborch ligt in Nuis, 15 kilometer ten westen van Groningen.

  • Met de auto: neem vanaf de A7 (Drachten-Groningen) afrit 32 Marum. Volg de borden naar Nuis. Meteen na het bebouwde-kombord rechtsaf het pad naar Coendersborch in.
  • Met OV: vanaf NS-station Groningen kunt u met de bus naar Nuis, halte Oudeweg. Dan nog circa 5 minuten lopen.
  • Wandelen: recht voor de borg begint een 4,5 kilometer lange wandelroute (gele paaltjes). U kunt nog verder lopen, tot aan het eind van het landgoed bij de Jonkersvaart en dan langs het parallelpad weer terug. Vanaf de borg is het 3,5 kilometer lopen naar het Iwema Steenhuis in Niebert, het enige overgebleven 'steenhuis' (een vroege vorm van een borg) van Groningen, dat rond 1400 werd gebouwd. Museum 't Rieuw gaat begin mei weer open. De borg wordt bewoond en is niet toegankelijk.
  • Honden: welkom, mits aan de lijn.
  • Meer informatie: Het Groninger Landschap, T 050-313 59 01 of www.groningerlandschap.nl