Wandel mee over de mooiste landgoederen van Nederland: deze maand het hooggelegen Sint-Jansberg in Noord-Limburg.
Vanaf de ingang van het landgoed Sint-Jansberg is het meteen klimmen geblazen. Én word je eeuwen in de tijd teruggeworpen. In staal en steen zijn de contouren zichtbaar gemaakt van een Romeinse villa, die hier in de tweede eeuw na Christus stond. Met zijn afmetingen van 20 bij 83 meter was het een van de grootste villa’s van ons land. De hooggelegen Sint-Jansberg was toentertijd een strategische plaats op de route naar Noviomagus (Nijmegen) en bood bovendien goed zicht op het Maasdal.
Vlakbij staat De Bovenste Plasmolen, in 1725 gebouwd als papiermolen, later omgebouwd tot korenmolen. Het zeven meter hoge waterrad oogt indrukwekkend. In de Tweede Wereldoorlog werd de molen zwaar beschadigd. De nu zo idyllische Sint-Jansberg was in september 1944 het toneel van hevige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. “Na een paar dagen stond vrijwel geen steen meer op de andere en lagen duizenden bomen tegen de vlakte”, vertelt boswachter Gerrit ten Haaf, die op het landgoed opgroeide. “De familie Van Verschuer, die het landgoed bewoonde, liet het vernielde landhuis niet herbouwen. De acht pachtboerderijen wél en ook de bomen werden opnieuw aangeplant. De Plasmolen is pas begin deze eeuw gerestaureerd.”
Maar naast de historie die op Sint-Jansberg achter elke boom verscholen ligt, is er het nu. Prachtig zijn de bronbeekjes die naar het Maasdal stromen, de ‘holle’ paden (paden met hoge bermen), de uitgestrekte kastanjebossen, het uitzicht vanaf de 79 meter hoge Kiekberg en het beukenbos. De bladeren, het mos op de stammen, de takken die nog verkleurd zijn van de laatste regenbui: het bos tooit zich in veel tinten groen. “In het voorjaar is Sint-Jansberg op z’n allermooist”, vindt de boswachter. “In het Dal van Molenbeek is de bosbodem bedekt met bosanemonen en met daslook die het bos naar uien doet geuren. Als de lariksen weer mooi lichtgroen zijn, het blad aan de beuken komt, de Canadese ganzen uit het moerasvennetje aan de voet van de berg komen drinken… mooier kun je het niet krijgen.”
Praktische informatie
Landgoed Sint-Jansberg ligt ten zuiden van Groesbeek, bij Plasmolen.
• Met de auto: neem op de N271 (Malden-Gennep) in Plasmolen de afslag richting Middelaar. Direct links ziet u een grote parkeerplaats tegenover de VVV. Paaltjes wijzen de weg naar Sint-Jansberg.
• Met het openbaar vervoer: vanaf NS-station Nijmegen bent u met de bus richting Venlo in een halfuurtje in Plasmolen, halte Rijksweg/Witteweg.
• Wandelen: u kunt kiezen uit de bewegwijzerde routes De Beek (wit; 2,5 km) en Kiekberg (bruin; 6 km). Vanaf de parkeerplaats kunt u ook nog een wandeling van 4 km rond de Mookerplas maken. Als het flink nat is (geweest), kunnen de hellingen erg glibberig zijn. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
• Horeca: De Pannekoekenbakker, Witteweg 8, Plasmolen.
• Overnachten: een comfortabele B&B op loopafstand van Sint-Jansberg is Nummer Zes.
T 024-358 69 12 of www.nummerzes.com.
• Meer informatie: VVV Plasmolen-Mook, Witteweg 10, Plasmolen, T 024-696 17 62 of via www.natuurmonumenten.nl.