Landgoed Vennebroek

Elke maand nemen we u mee naar de mooiste landgoederen van Nederland. Deze keer het Noord-Drentse Landgoed Vennebroek, dat in het najaar op z’n allermooist is.

Statig, vol historie
Een nieuwe baan in Groningen bracht Hans en Anneke van Poelje begin jaren tachtig van Amsterdam naar het noorden. Ze hadden wel verwachtingen over rustiger en groener wonen, maar dat ze op zó’n bijzondere plek terecht zouden komen hadden ze niet durven dromen. Samen met hun kinderen konden ze de bovenverdieping huren van Huis Vennebroek: een statig huis omgeven door een hoefijzervormige gracht en het middelpunt van een landgoed vol historie. Meer dan twintig jaar woonden ze daar. Acht jaar geleden verkasten ze naar de voormalige arbeiderswoning van het landgoed.
Huis Vennebroek werd in 1848 gebouwd in opdracht van een jonkheer. In 1912 werd het landgoed gekocht door de Groninger P. Camphuis. Hij verhuisde echter al snel naar Den Haag en liet het landgoed aan zijn oudste zoon, F.Camphuis. Deze kolenhandelaar, en later ook locoburgemeester van Eelde, reed elke dag met zijn eigen paardenkoets naar de zaak in Groningen. In 1945 stierf hij als gevangengenomen verzetsstrijder. Zijn vrouw bleef tot haar dood in 1994 een deel van het huis bewonen.
’s Zomers nam de familie zijn intrek in het zomerhuis: het grote witte huis aan de oever van het Friese Veen, amper tweehonderd meter verder. In 1985 konden de leden van Natuurmonumenten het landgoed aankopen en daarmee veiligstellen voor de toekomst.
Vennebroek is in alle jaargetijden erg mooi, met z'n imposante beuken- en eikenlanen, de driehonderd jaar oude kastanje aan de vijver en de doorkijkjes naar het Friese Veen. Maar in het najaar is het er misschien wel op z’n allermooist. Dan steken meer dan tweehonderd soorten paddenstoelen de kop op. Een bijzonder exemplaar is de zeldzame avondroodstekelzwam. “De paddenstoelen komen steeds vroeger in het seizoen”, weet Hans van Poelje. Bijna dagelijks wandelen hij en zijn vrouw een rondje over het landgoed. “Dat verveelt nooit. Wij zijn ons er voortdurend van bewust wat een geluksvogels we zijn dat we in zo’n bijzondere omgeving mogen wonen. De afwisseling van bos en water maakt Vennebroek uniek. En dan hebben we nu ook nog moeras. Waar eerst weiland was, heeft Natuurmonumenten het waterpeil verhoogd, zodat er een moeras is ontstaan. Prachtig!”
Annekes favoriete plekje is het pad langs het water bij de witte villa. Hans is het met haar eens, maar heeft nóg een favoriet. “Als ik in de kano tussen de eilandjes van het Friese Veen doorglijd, waan ik me in het oerwoud. Als er opeens een krokodil zou opduiken, zou het me niet verbazen.” â—¾

Praktische informatie
Landgoed Vennebroek ligt vlak onder de stad Groningen (maar in de provincie Drenthe!) ten zuiden van het Paterswoldse Meer.
• Met de auto: het landgoed is te bereiken door vanaf de A28 afslag Haren te nemen, linksaf richting Eelde-Paterswolde. Aan het einde van de Meerweg (N361) linksaf en na circa 600 meter ligt het landgoed aan uw linkerhand. Als u nog zo’n 50 meter doorrijdt en rechtsaf slaat, kunt u parkeren voor Hotel De Braak.
• Met het openbaar vervoer: vanaf NS-station Groningen brengt de bus u in 20 minuten naar Vennebroek, halte De Braak.
• Wandelen: een 4 km lange wandelroute (rode paaltjes) leidt langs de mooiste plekjes van het landgoed en het aangrenzende Friese Veen, ontstaan toen Friese verveners turf kwamen steken. Tot aan de vogelkijkhut is de wandeling goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Aan de overkant van de Hoofdweg ligt landgoed De Braak, hier kunt u een 2,5 km lange wandeling maken. In het voormalige koetshuis op Vennebroek, waar kolenhandelaar Camphuis vroeger zijn koets stalde, is een (onbemand) informatiecentrum van Natuurmonumenten. Honden zijn, aangelijnd, welkom. Bij Café Friescheveen (Meerweg 136, Haren, ☎ 050-309 14 86) kunt u tot ongeveer 1 oktober een kano of roeiboot huren.
Voor meer informatie zie
www.natuurmonumenten.nl (selecteer Natuurgebieden > Drenthe).