Jongeren mogen straks al vóór hun 18de de weg op om beter te leren rijden, mits een begeleider meerijdt. Iets voor u?
- Ook herexamen doen? Op www.plusonline.nl/rijexamen kunt u meteen aan de slag en krijgt u direct de uitslag!
In het buitenland bestaat het al veel langer: begeleid rijden. Jonge chauffeurs stappen dan samen met een ervaren bestuurder in de auto. Een rode L op het dak en rijden maar. Dat oogt misschien wat minder professioneel dan de huidige Nederlandse manier van werken, maar het werpt wel vruchten af.
In Duitsland veroorzaken bestuurders die op hun 17de hun rijbewijs haalden en tot hun 18de begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken. Ook begaan deze jonge chauffeurs een vijfde minder overtredingen en rijden ze minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.
Zweden en Oostenrijk hebben het begeleid rijden inmiddels eveneens ingevoerd. En ook in Nederland gaat het die kant op. Het kabinet wil het mogelijk maken dat jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs (categorie B) kunnen halen. De rijlessen beginnen dan al bij 16,5 jaar. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kan begeleid rijden in Nederland zestien jonge verkeersdoden per jaar voorkomen.
Het probleem is alleen dat wettelijk gezien deze jongeren tot hun 18de jaar nog niet zelfstandig mogen rijden. Ook niet als ze het felbegeerde roze pasje halen.
Als het parlement instemt met de plannen, zou deze groep vanaf 2011 wel de weg op mogen, maar dan alleen samen met een ervaren chauffeur.
Voor wie?
Jongeren kunnen dan vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding bij een professionele instructeur en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17de jaar het rijexamen doen. Wie slaagt, mag onder begeleiding de weg op. Als de jonge chauffeur 18 wordt, mag hij of zij gewoon zelfstandig in de auto stappen.
In Duitsland, dat model staat voor het Nederlandse plan, mag een jongere vijf begeleiders aanwijzen. Dat zijn er doorgaans niet meer dan drie, zo leert de ervaring. Meestal zijn het ouders, maar grootouders mag natuurlijk ook. Volgens onze steekproef zijn dat immers de betere chauffeurs!
Begeleiders moeten wel minimaal tien jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, maar hoeven geen professionele instructeur te zijn. De jonge bestuurder moet bij het aanvragen van het rijbewijs bij de gemeente (en waarschijnlijk ook het CBR) aangeven welke personen gaan optreden als begeleider.
Geen rode L
De auto’s waarin deze jongeren gaan rijden, zullen waarschijnlijk niet herkenbaar zijn met een rode L, zoals in sommige landen het geval is. “Dat hoeft niet, want ze krijgen geen les. Ze hebben immers hun rijbewijs al gehaald”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen Verkeer en Waterstaat).
Wilt u meer weten over begeleid rijden? Informeer dan bij het
ministerie (T 070–456 61 71) of uw lokale CBR.
- Ook herexamen doen? Op www.plusonline.nl/rijexamen kunt u meteen aan de slag en krijgt u direct de uitslag!