Samen met vrienden naar de Olympische Spelen kijken? Maak het uzelf makkelijk met deze gerechten waarmee u voor de buis kunt neerstrijken.
Kies uw favoriete recept voor op schoot:
Pasta met krab en olijven
Zoetzuur varkensvlees met mie
Ratatouille met nicoise met kip
Gestoofd kalfsvlees met rijst
- 350 g fusilli pasta
- zout
- 4 trostomaten
- 2 blikjes krabstukken in water à 170 g
- 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- versgemalen peper
- 75 g zwarte olijven zonder pit
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de fusilli beetgaar is: afgieten, afspoelen met ruim koud water en wegzetten. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Laat de krab uitlekken en controleer op eventueel aanwezige kleine stukjes kraakbeen (lijkt op plastic). Pers de limoen uit. Pers de knoflook boven het sap uit. Roer er de olie en peper en zout naar smaak door. Schep de pasta met de stukjes tomaat, de krab, de olijven en de dressing door elkaar. Schep de peterselie erdoor en serveer lauwwarm.
Bereidingstijd: 20 minuten
- 1 ui
- 2 rode paprika’s
- ½ komkommer
- 1 struikje baby- of Sjanghai paksoi
- 400 g hamlappen
- 1 klein blikje ananasstukjes
- 300 g brede (rijst)mie
- 3 eetlepels arachideolie
- 25 g dunne rijstmie
- 1½ dl kant en klare zoetzure woksaus
Snijd de ui in dunne partjes, de paprika’s in stukjes, de komkommer in plakjes en de blaadjes van de paksoi in de lengte in repen. Snijd de hamlappen in dobbelstenen. Laat de ananas uitlekken. Kook de brede mie gaar. Verhit de olie in een wok en laat de dunne mie in de hete olie wellen. Schep de dunne mie met een schuimspaan uit de olie en laat deze op keukenpapier uitlekken. Bak het vlees in de hete olie bruin en gaar. Schep het vlees uit de olie. Roerbak de ui en de paprika al omscheppend 3 minuten. Schep het vlees, de komkommer, de paksoi, de ananas en de saus erdoor. Warm alles kort door. Verdeel de gekookte mie over 4 kommen, schep het zoetzure varkensvlees erop en garneer met de gefrituurde mie.
Bereidingstijd: 25 minuten
Ratatouille met nicoise met kip
- 300 g kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode en 1 groene paprika
- 1 aubergine
- 2 courgettes
- 3 tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje oregano
- versgemalen peper, zout
Snijd de kip in piepkleine stukjes en de ui in partjes. Snipper de knoflook. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd de rest in reepjes. Verwijder de uiteinden van de aubergine en de courgettes, snijd de vruchten in plakken en halveer ze. Ontvel de tomaten en snijd ze in partjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 3 minuten. Bak de kip 2 minuten mee. Voeg de aubergine, courgette en paprika toe en bak de plakjes al omscheppend 3 minuten mee. Voeg de tomaten toe en bak alles al omscheppend 1 minuut op en hoog vuur. Voeg de kruiden en peper en zout naar smaak toe en laat de groenten in 25 minuten helemaal gaar stoven. Lekker met stokbrood.
Bereidingstijd: 45 minuten
- 400 g kalfslappen
- 30 g boter
- 1½ dl witte wijn
- 1 tuinkruidenbouillontablet
- ½ bos worteltjes
- 2 courgettes
- 250 g kastanjechampignons
- 125 ml crème fraîche
- versgemalen peper
- 350 g witte rijst
Snijd het vlees in dobbelstenen, smelt de boter in een ruime braadpan en bak het vlees bruin. Voeg wijn en bouillontablet toe en stoof het vlees in 90 minuten gaar. Schrap de worteltjes, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukjes van 5 cm. Snijd de uiteinden van de courgettes, halveer ze en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd de helften in stukken van 5 cm en deze stukken in reepjes. Snijd de paddestoelen in plakjes. Voeg 20 minuten voor het einde van de bereidingstijd wortel, courgette, champignons en crème fraîche toe. Breng alles aan de kook (eventueel water toevoegen) en stoof het in 20 minuten op laag vuur gaar. Voeg naar smaak peper toe. Kook gelijktijdig de rijst gaar. Serveer het vlees met de groenten en de rijst.
Bereidingstijd: 100 minuten