Lief en leed in de familie: De zorg voor moeder wordt te zwaar

Een hersenbloeding heeft extreme gevolgen voor omgeving. Else Marie beantwoordt ieder week een vraag van een lezer in haar speciale rubriek.

Beste Else-Marie,

Mijn moeder heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Vroeger was het een sterke vrouw, nu is ze kwetsbaar en hulpbehoevend. Door de week regelen mijn vriendin (die zelf verpleegkundige is) en ik alles met de thuishulp. In het weekend zorgen we zonder professionele hulp samen voor moeder. We zijn er dan dag en nacht. Mijn enige zus noemt ons knettergek. Ze heeft kleinkinderen en zegt dat ze de zorg voor moeder absoluut niet kan opbrengen. Moeder moet naar het verpleeghuis, punt uit. Maar wij willen moeder zo lang mogelijk thuis verzorgen, ook omdat ze dat zélf zo graag wil. We redden het wel, maar het is zwaar. Ik zit tegen overspannenheid aan en we willen er ontzettend graag een weekje tussenuit dit najaar. Maar mijn zus weigert om voor twee weekenden in te springen. Ze zegt: “Jullie willen ma toch zo graag thuishouden? Dan is dit echt jullie probleem.” Ik ben ten einde raad. Wat nu? Kan ik mijn zus dwingen?

Alice Gerards (54), Zeist

Antwoord van Else-Marie:

"Ik begrijp dat u enorm hard aan vakantie toe bent, want u en uw vriendin hebben een heel jaar lang de zorg voor uw moeder gedragen. Wat speelt er bij uw zus dat ze zo hard uitvalt? Blijkbaar vindt zij het onverantwoord dat u met veel kunst- en vliegwerk moeder thuis verzorgt. Voor haar zou het waarschijnlijk een grote geruststelling zijn als moeder wél in een verpleeghuis opgenomen zou worden. Zij is het met de basis van dit arrangement niet eens en dat u echt aan het einde van uw Latijn bent, bevestigt in feite haar gelijk: het is veel te zwaar. Dit is absoluut de proef op de som van de mantelzorg die u biedt! Die vakantie is echt hard nodig, want als u en uw vriendin instorten, komt er helemaal niets meer van terecht.

Voor deze ene week moet een tijdelijke oplossing gezocht worden. Is het gastenverblijf bij een verpleeghuis een idee voor deze dagen? En er bestaat ook tijde-lijke mantelzorg door vrijwilligers die inspringen tijdens de vakantie. Hebt u daar al naar gekeken? Zijn er vriendinnen die een week willen bijspringen? Ik snap dat het niet makkelijk is voor moeder om bijvoorbeeld in zo’n gastenverblijf te zitten, maar het is niet anders. En wie weet wat het effect is op haar. Ze kan daar ook nieuwe dingen ervaren, geholpen worden met fysiotherapie, enzovoorts. Leg goed aan moeder uit dat u op vakantie gaat en dat er voor haar wordt gezorgd. Betrek uw zus bij dit besluit, stel haar er in ieder geval van op de hoogte. Want de kans is groot dat zij of haar kinderen oma best willen bezoeken in het gastenverblijf.

Blijft overeind dat er een nieuw gesprek moet komen na de vakantie. Want het is wél uit de hand gelopen. Het probleem is dat u dit besluit hebt doorgedrukt, en daar betaalt u nu de tol voor. Uw zus kan heel goed haar grenzen trekken. Maar daardoor kunt u niet opeens twee keer zo hard gaan lopen. Dat dóet u wel, maar dat redt u niet.

De cruciale vraag die na de vakantie op tafel ligt, is dan ook: moeten we dit niet langzaam gaan afbouwen? En ik verzeker u: op het moment dat een opname in een verpleeghuis bespreekbaar is, doet uw zus ook weer mee. Dan kunt u vermoedelijk prima tot een taakverdeling komen waarin uw beider sterke punten tot hun recht komen. Zij en haar kinderen kunnen regelmatig binnenwippen bij moeder, u neemt de contacten met de artsen en verpleegkundigen voor uw rekening.

Het gaat om ‘passend geven’, en dat is nu eenmaal voor iedereen verschillend. Natuurlijk zal het voor moeder een bittere pil zijn. Het is het beste om haar samen met uw zus te gaan vertellen dat het thuis wonen eindig is. Dat u haar veel meer tijd kunt geven als ze in een professionele instelling woont en wordt verzorgd, hoe ontzettend moeilijk die stap ook is."

OPROEP

Wilt u ook advies van Else-Marie over een familiekwestie? Stuur uw brief naar de redactie van Plus Magazine, o.v.v. ‘Else-Marie’, Postbus 44, 3740 AA Baarn! U kunt uw verhaal ook insturen via de email.

Uw brief kan, als u dat wilt, anoniem worden geplaatst (vermeld wel altijd uw naam en adres).

Auteur