Lijfrente-klant laat geld liggen

Jaarlijks valt er voor miljarden euro’s aan lijfrentekapitaal vrij. Geld dat voor het grootste deel moet worden omgezet in een lijfrente-uitkering. Door niet te shoppen of bank-sparen links te laten liggen mist de klant vele duizenden euro’s aan uitkering.

Een koopsompolis of een lijfrenteverzekering die vrijvalt op de expiratiedatum moet over het algemeen worden omgezet in een uitkerende lijfrenteverzekering. Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat 60 procent van de lijfrentezoekers niet overstappen. Dat doen ze omdat ze bang zijn een foute beslissing te nemen of omdat ze het advies van de financiële tussenpersoon niet vertrouwen.

Toch hoeven ze niet bang te zijn om over te stappen, want met bank-sparen zijn ze altijd beter uit dan wanneer ze de expiratiesom bij de verzekeraar laten. Zo kan een gehuwd stel met een uitgekeerde lijfrentesom van 50.000 euro die bij Nationale Nederlanden vrijvalt bij AEGON bank-sparen 7200 euro meer uitkering krijgen bij een lijfrente van 15 jaar. Maar mocht de polis toevallig bij AEGON zelf lopen, dan krijgen ze niet automatisch  het gunstiger aanbod, ook dan levert overstappen nog 3100 euro extra uitkering op. Een en ander blijkt uit onderzoek van banksparen.nl. Ook independer.nl toonde al eerder grote verschillen aan tussen verschillende aanbieders.

Dat verzekeraars een verzekeringsproduct aanbieden en geen bank-sparen, al biedt dezelfde firma dat ook aan, komt omdat het in de praktijk twee verschillende bedrijven blijken te zijn.
Overstappers doen er goed aan om bij de expiratie van hun lijfrente tenminste een offerte van een bank-spaarlijfrente op te vragen. De uitkering is vaak hoger door de lagere kosten en bij overlijden vervalt bij bank-sparen het restbedrag aan de erfgenamen en niet aan de verzekeringsmaatschappij.

Bron 
  • geldenrecht.nl