Mag je een minder groen energiecontract opzeggen?

Getty Images

Nederlandse huishoudens zijn in sneltreinvaart overgestapt op groene stroom. Het nieuws dat sommige grote energieleveranciers helemaal niet zo groen zijn, leidt tot veel verontwaardiging. Toch mag je bij zo’n leverancier je contract niet zomaar opzeggen, want formeel houdt hij zich wel aan de wet.

De Consumentenbond vergeleek 22 energieleveranciers op duurzaamheid. Daarbij kwam Windunie als groenste leverancier uit de bus met 100 procent groene stroom. Ook Greenchoice, Noord-Hollandse Energie Coöperatie en Eneco doen het goed. Energiedirect en E.ON eindigen onderaan in het lijstje. Kijk voor een volledige lijst naar deze afbeelding.

Groen blijkt grijs
Consumenten kunnen zelf kiezen voor een energieleverancier die zich al of niet profileert als ‘groen’. Twee miljoen Nederlanders hebben inmiddels gekozen voor een groene leverancier. Essent en E.ON bijvoorbeeld verkopen groene stroom. Uit onderzoek in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond blijkt echter dat beide maatschappijen investeren in kolencentrales. Oxxio en de Nederlandse Energiemaatschappij geven ook hoog op over groene stroom. In de praktijk dragen zij niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom. Ze kopen voor een prikkie groene certificaten van waterkrachtcentrales in Noorwegen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Ook Nuon bedient zich van dergelijke praktijken. Zij verkopen grijze stroom uit kolencentrales en kernenergie als groen. Deze leverancier heeft nu openlijk toegegeven dat het verkeerd was om consumenten de indruk te geven dat de stroom volledig groen was. Het bedrijf gaat zijn klanten voortaan beter voorlichten en roept andere leveranciers op hetzelfde te doen.

Overstappen
Maar wat nu als je een zogenaamd groen contract hebt bij een leverancier die in de onderste regionen van de ranglijst verkeert, en dus maar heel weinig bijdraagt aan groene stroom? Kun je daar dan onderuit? Helaas niet. Omdat de leveranciers zo slim zijn wel aan de wettelijke eisen te voldoen, bestaat er geen reden het contract voortijdig op te zeggen. Je kunt je leverancier er wel om vragen, maar deze kan hiervoor kosten in rekening brengen.

De gunstigste optie is om, zodra het contract afloopt, over te stappen naar een werkelijk groene leverancier. Dat zijn bijvoorbeeld kleine, lokale leveranciers. Ook kun je bij grote leveranciers die zowel groene als grijze stroom aanbieden, kiezen voor de meest groene variant.

Overstappen naar een (groene) energieleverancier kan ook via de vergelijker van Geld & Recht.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl