Wanneer het gaat om geld uitgeven, lopen bij de partners de gemoederen soms flink op. En ze verzwijgen ook veel: hij over beursfiasco’s, zij over de goedgevulde kledingkast. Maar praten loont!
Pais en vree als het over geldzaken gaat. Sterker nog: geruzie over geld is voor enkele van de ondervraagden een reden om uit elkaar te gaan.
Om te beginnen valt op dat niet iedereen even eerlijk is. Zowel mannen als vrouwen zijn niet altijd oprecht, houden informatie achter of liegen. Zo geeft 4 procent van de ondervraagden toe enkele keren per jaar te liegen over de prijs van iets dat ze hebben gekocht. “We hebben er een spelletje van gemaakt en inmiddels zeg ik bij alles gewoon €500”, zegt een van de ondervraagden. Mannen liegen overigens bijna net zo vaak over de waarde van nieuwe spullen als vrouwen.
Mannen verzwijgen meer
Bijna één op de tien mannen tussen de 50 en 65 jaar geeft aan sommige geldzaken liever niet met de partner te bespreken. Meestal gaat dat over beleggingen. Vooral over verliezen op de beurs zijn mannen niet zo spraakzaam. Vrouwen zijn wat openhartiger, want slechts één op de twintig geeft aan sommige kwesties niet te delen. Meestal gaat het dan om uitgaven aan kleding en schoenen.
Het verzwijgen gebeurt vaak met goede bedoelingen: de meeste mannen doen het om de sfeer niet te verpesten of om ruzie te voorkomen. Enkele anderen houden informatie achter omdat ze geen zin hebben steeds verantwoording af te leggen, of omdat ze een bepaald gevoel van vrijheid niet willen missen.
Ouderen ruziën minder
De echte ruzies over uitgaven van de partner gaan over de meest uiteenlopende dingen. Eén van de ondervraagden geeft toe ruzie te hebben gehad over duur toiletpapier. Bij anderen gaat het over gokproblemen. Een rode draad in de ruzies is de aanschaf van ‘onnodige’ en dure spullen. Vrouwen hebben het dan vaak over elektronica en auto’s; mannen noemen vaker kleding, het zoveelste paar schoenen en spullen voor het interieur.Bijna één op de vijf stellen tot 50 jaar heeft “enkele keren per jaar” ruzie over de uitgaven van de partner. Wijsheid komt met de jaren en dat geldt blijkbaar ook voor financiële zaken. Slechts een op de tien stellen tussen de 50 en 65 jaar steggelt wel eens over geld. Bij 65-plussers is dat verder gedaald naar één op de twintig stellen. Als 65-plussers nog ergens onenigheid over hebben, dan is het meestal over de aanschaf van een te dure auto.
Minder geld hebben, leidt ook tot meer ruzie. Van de mensen die zeggen te weinig spaargeld te hebben, zegt 33 procent dat het de relatie negatief beïnvloedt. Het goede nieuws is dat de zorgen over geld met de jaren minder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt het inkomen vaak toe en ook het spaarvarkentje wordt steeds vetter. Daardoor komt ook een eind aan veel gesteggel over geld.
Het antwoord op de vraag: ‘Wat doen we met geld en wat doet geld met ons?’ is daarom duidelijk. Met de jaren doet geld ons een stuk minder, terwijl we er juist in de loop van de jaren meer van krijgen en er dus ook meer mee kunnen doen.
Meer informatie over een gezonde
financiële huishouding is onder meer te vinden in het boek ‘Geld en Gezin’ van Erica Verdegaal (uitgeverij Bert Bakker, prijs €10 verkrijgbaar bij de betere boekhandel).- Plus Magazine