Er komt een maximumtarief voor de afname van warmte. De Tweede Kamer heeft hiertoe een wet aangenomen die sinds 2003 in de maak is om consumenten te beschermen tegen hoge prijzen voor warmtelevering via stadsverwarming, blokverwarming en collectieve koude-opslag.
Gebruikers van blok- en stadsverwarming kunnen niet overstappen naar een andere leverancier als de prijzen stijgen. Huishoudens die op gas stoken, hebben die mogelijkheid wel. Dat maakt bescherming van warmteconsumenten via maximumtarieven noodzakelijk. Uitgangspunt in de Warmtewet is het NMDA-beginsel: Niet Meer Dan Anders. Dat betekent dat een afnemer van warmte niet meer betaalt dan iemand met een moderne cv-installatie.
Vrijwillig
De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa gaat de maximumprijzen bepalen. Energiebedrijven hadden in het verleden toegezegd zich vrijwillig aan een adviestarief te houden, maar niet alle bedrijven hebben dat gedaan. Nu wordt dit dus verplicht. Het is de bedoeling dat het maximumtarief ingaat op 1 juli dit jaar.
Hoogte
Het is nog niet duidelijk hoe hoog het maximumtarief wordt. Uit eerder onderzoek in opdracht van de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis bleek het voorgenomen tarief minimaal €100 per jaar te hoog.
- geldenrecht.nl