Raken we in de toekomst het contante geld kwijt en stappen we helemaal over op plastic? In Engeland is het al een succes.
Steeds weer duiken er berichten op over de toekomst van ‘betalen’. Dat dit steeds minder met contant geld gebeurt is inmiddels wel duidelijk. Pinnen is helemaal in, ook voor kleinere bedragen. Chippen is nooit echt een succes geworden, maar toch zijn er hoge verwachtingen voor het zogenaamde ‘cashless’ betalen.
De Nederlandse vertaling van cashless betalen blijkt ‘contactloos’ te zijn, in plaats van contantloos. Eigenlijk is het allebei: je hebt geen contant geld nodig, maar ook geen fysiek contact met een mens of apparaat. Bij het oude chippen moeten we nog wel onze pas in een apparaat stoppen en op een knop drukken voor akkoord. Bij het nieuwe cashless betalen is dat niet meer aan de orde.
Het systeem is vergelijkbaar met het afrekenen met de OV-chipkaart. Daar houd je alleen de pas voor een lezer, en het verschuldigde bedrag wordt afgeschreven. Zo werkt het ook met cashless betalen. En het hoeft niet eens een pas te zijn! Een sleutelhanger, een polsbandje of een sticker… het kan allemaal volstaan om mee te betalen. Grote verwachtingen zijn er van de sticker die op of in een mobiele telefoon geplakt wordt. Telefoon bij een lezer houden, en u heeft betaald.
De betaling wordt niet afgeschreven van de betaalrekening – er is immers geen verbinding met een bankcomputer om uw saldo te controleren. De chip waarmee betaald wordt moet dus een saldo bevatten, een elektronische portemonnee. Door automatisch opladen kunt u ervoor zorgen dat er steeds geld bijgestort wordt als dat nodig is.
De Amerikaanse creditcardmaatschappij Visa ziet het contactloos betalen in Nederland wel op korte termijn gebeuren.
In Londen werkt het als een trein, met de Oyster Card. Die is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart, alleen kan men er ook betalingen mee doen. Visa ziet een samenwerking met de OV-chipkaart in Nederland daarom als een interessante optie.
- geldenrecht.nl