Meer ontslagen zonder advocaat

Steeds minder mensen doen beroep op een pro deo advocaat. Waarschijnlijk omdat ontslag zonder raadsman of raadsvrouw nu ook mogelijk is.

Wie hulp nodig heeft bij juridische zaken, kan daarvoor een beroep doen op een pro-deo advocaat. Beter gezegd: op gesubsidieerde rechtsbijstand, aangezien het gaat om gewone advocaten die geheel of deels betaald worden door de Raad voor de Rechtsbijstand. Of en hoeveel er vergoed wordt, hangt af van het inkomen van degene die de rechtshulp nodig heeft.

Een moment waarop men vaak om rechtshulp vraagt, is bij gedwongen ontslag. Er vallen nog steeds veel ontslagen, toch is er een duidelijke daling in de vraag naar gesubsidieerde rechtsbijstand bij ontslag. In  de eerste helft van 2010 werd de hulp 4.300 keer ingezet, in de eerste zes maanden van dit jaar was dat 3.600 keer. Ook in 2010 was er al sprake van een daling ten opzichte van 2009, terwijl de lijn daarvóór nog stijgend was.

Een mogelijke verklaring voor die dalende trend kan zijn dat het niet meer noodzakelijk is om je formeel te verzetten bij ontslag. Vroeger was dat wel het geval: zonder formeel verzet kwam het recht op een uitkering in gevaar. Tegenwoordig worden er door de juristen van het betreffende bedrijf vaak voorwaarden afgestemd met de ondernemingsraad. Die worden dan vastgelegd in beëindigings-
overeenkomsten waartegen men niet hoeft te verzetten.

Dat wil overigens niet zeggen dat verzet niet mag: u hoeft het immers niet direct eens te zijn met wat er in zo’n overeenkomst gezet wordt. Daarbij kunt u dan een advocaat (al dan niet gesubsideerd) inschakelen waarbij uw rechtsbijstandverzekeraar natuurlijk ook een aanspreekpunt is.
Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht