Afgelopen jaren stapte nog geen vijf procent over naar een andere zorgverzekeraar. Door de sterke premiestijging switchen volgend jaar waarschijnlijk meer dan 1 miljoen verzekerden.
Metingen van TNS Nipo in opdracht van Independer.nl laten zien dat op dit moment 7,9% van de consumenten wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat percentage staat voor zo’n 1,3 miljoen mensen. Of ze dat ook gaan doen is de vraag, maar de bereidheid stijgt wel. Enkele weken geleden was het nog geen vijf procent.
De zorgpremies voor het komende jaar zijn zo ongeveer allemaal wel bekend. De tendens is duidelijk: de premie voor uw zorgverzekering gaat weer flink omhoog. De gemiddelde stijging ligt dit jaar op 10%, waardoor een gemiddeld gezin zo’n € 250 per jaar meer gaat betalen voor de ziektekostenpolis. Dat zet veel mensen aan het denken. Misschien toch maar vergelijken en overstappen dit jaar?
U heeft één keer per jaar de mogelijkheid om te wisselen van zorgverzekeraar: per 1 januari. Dan moet u voor die tijd uw polis opzeggen en een ander afsluiten. Dat kan flink schelen in de premie: de verschillen tussen verzekeraars zijn groot. Toch zijn er de afgelopen jaren in de praktijk maar weinig mensen geweest die overstapten naar een ander. Het percentage ‘overstappers’ schommelde in 2007 tot en met 2010 rond de 4%.
Het is wel verstandig om serieus naar overstappen te kijken. Vanzelfsprekend voor uw eigen portemonnee, als u overstapt naar een goedkopere polis. Maar ook voor de ontwikkeling van de zorgpremies. Zolang bijna iedereen zijn zorgpolis aanhoudt, ongeacht wat er met de premie gebeurt, kunnen de zorgverzekeraars de premie ieder jaar weer ongestraft flink verhogen.
- geldenrecht.nl