Ruiten krabben, slot bevroren, accu overleden… het is weer winter. Met de volgende tips rijdt u probleemloos én voordelig de winter door.
Vermijd lege accu
Een lege accu voorkomt u niet met korte ritjes. Het starten van de motor vergt immers al veel energie en vergeet de lichten, de radio en de verwarming niet. Wie niet oppast rijdt even naar de super en komt daar niet meer weg. Een stuk fietsen is dan een beter idee. Koud, ja. Maar beter voor het milieu, uw portemonnee en de auto. Wilt u de accu goed opladen? Rij dan eerst maar eens 40 kilometer over de snelweg. Goed starten doet u overigens zonder voorverwarmen en het liefst met alles uit. Dus geen radio, gps, verwarming. Dat doet u pas een voor een nadat u rijdt. Zo gaat de accu langer mee.
Bevroren rubber en sloten
Vergeet die dure siliconenspray (die wel goed werkt), om de rubbers in te smeren. Probeer het eens met talkpoeder. Kost bijna niks. Oh, en die handige slotontdooier die bewaart u natuurlijk niet in de auto. U zou de eerste niet zijn die er te laat achter komt dat u er daar niets aan hebt.
Dek de voorruit af
Ook de rubbers van uw ruitenwissers kunnen vastvriezen. Daarom kan u de voorruit beter afdekken met een doek, een stuk karton of oude krant.
Vaker poetsen
Het strooizout het tast het chassis, de carrosserie en de banden van uw wagen aan. Vorst betekent dus ook vaker de auto wassen om de levensduur te verlengen. Zorg ook voor schone ramen, want die krijgen er door de pekel flink van langs. De binnenkant van de ruiten kan vaak ook een poetsbeurtje gebruiken. Dat geeft beter zicht en dat is belangrijk nu het rijden wat intensiever wordt. En vergeet de ruitenwisservloeistof niet te controleren. Die zijn niet altijd antivries.
Goed parkeren!
Let even op hoe u de auto wegzet ’s avonds. Het liefst zo, dat u meteen kunt vertrekken. Want keren met een koude motor, slecht zicht en een slaperig hoofd, dat schiet niet op. Pas op met het gebruik van de handrem, want die kan vastvriezen. In de versnelling parkeren is dan beter.
Voor de zekerheid…
Het lijkt wat overdreven, maar het is een kleine moeite die u veel ellende kan besparen. Zorg voor spullen die u nodig hebt, mocht u vast komen te zitten in de kou. Dus een zaklamp, een kleedje, (werk)handschoenen, sleeptouw, water, iets te eten. De ‘redding’ zal geen uren op zich laten wachten, maar iedere minuut in barre omstandigheden duurt lang. Hou daar rekening mee.