Moet ik vooruitbetalen?

Ik heb een nieuw bankstel op het oog dat ik graag wil bestellen. De winkelier vraagt een hoge aanbetaling. Moet ik dat wel doen? Straks gaat de winkel failliet en ben ik mijn geld kwijt!

De kans op faillissement is inderdaad aanwezig. De Nederlandse detailhandel maakt zware tijden door en volgens koepelorganisatie MKB-Nederland staat de helft op de rand van een faillissement. U maakt zich dus terecht zorgen. Het scheelt wanneer u een bankstel koopt bij een CBW-erkende winkel. Die vraagt voor meubels een maximale aanbetaling van 25 procent. Mocht de winkel failliet gaan, dan mag u bij een andere CBW-erkende winkel een vervangend bankstel uitzoeken. De aanbetaling wordt dan van de prijs afgehouden (tenzij het vervangende product goedkoper is, dan wordt van die lagere prijs 25 procent afgetrokken).

CBW-erkende bedrijven zijn te vinden in de woninginrichting, waaronder ook winkels voor keukens en vloeren. Voor deze laatste twee producten geldt een maximum aanbetaling van 15 procent. Ook branchevereninging Gebra, met winkels in de huishoudelijke en speelgoedbranche, kent een soortgelijke aanbetalingsgarantie met een maximum aanbetaling van 25 procent.

Bij andere winkels bent u uw aanbetaling na een faillissement in de regel kwijt. Probeer daarom altijd zo min mogelijk aan te betalen. Wettelijk mogen winkels van consumenten een aanbetaling verlangen van maximaal 50 procent, maar dat percentage is onderhandelbaar. Hoe meer de winkelier zich vastbijt in een hoge aanbetaling, des te meer argwaan hij wekt. Vraag u dan af of uw nieuwe bankstel u het risico waard is.

Op internet zijn vooruitbetalingen van 100 procent vrij gebruikelijk. Formeel mogen ook webwinkels echter maximaal 50 procent vragen. Vindt u het risico te hoog en wordt er geen andere betaalmogelijkheid geboden, neem dan contact op met de webwinkel en vraag om een andere betaalmethode.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl