“Bij de volgende afslag linksaf.” Nooit meer de weg kwijt, nooit meer ruzie over de route, gps-navigatiesystemen hebben voor een revolutie in de auto gezorgd. En ze worden steeds slimmer.
Met behulp van satellieten, die in verschillende banen rond de aarde zweven en samen elke plek op de aardbol kunnen peilen, kan een gps-navigatiesysteem de positie van uw auto tot op de meter nauwkeurig bepalen. Het beeldscherm laat exact uw locatie en het vervolg van uw route zien. Een stem geeft tijdens het rijden op tijd aan of u linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet. Navigatiesystemen zijn er in diverse typen, afgestemd op verschillende vormen van transport. Er zijn speciale systemen voor personenauto’s, motoren en vrachtwagens. En er zijn navigators die gespecialiseerd zijn in wandel- en fietspaden. Voor personenauto’s kunt u kiezen tussen een ingebouwd of een draagbaar navigatiesysteem. Bij steeds meer nieuwe auto’s is een ingebouwde gps als extra optie verkrijgbaar, doorgaans verwerkt in het dashboard. Maar een navigatiesysteem kan eventueel ook later nog worden ingebouwd.
Diefstalbestendig
Draagbare navigatiesystemen zijn op dit moment het populairst. Zij worden meest al in een houder met een zuignap aan het raam bevestigd. Een ingebouwde navigator is daarentegen mooi weggewerkt in uw auto, wordt automatisch van stroom voorzien en heeft vaak meer mogelijkheden, zoals het afspelen van cd’s en dvd’s en het vertonen van foto’s en filmjes. Plezierig is ook dat de ingebouwde gps diefstalbestendiger is: hij kan alleen met auto en al worden ontvreemd, en dat is de gemiddelde gelegenheidsdief te veel moeite.
Bovendien kan een ingebouwd systeem de positie van de auto tijdelijk ook zonder satellieten bepalen. Dat is handig op plekken waar het systeem geen bereik heeft, zoals in tunnels en straten tussen hoge gebouwen. De ingebouwde navigators zijn wel vele honderden euro’s duurder dan de draagbare modellen. Draagbare navigators zijn in elke auto te gebruiken, maar omdat ze een gewilde prooi vormen voor dieven is het niet verstandig ze in de auto te laten liggen. Ze werken op stroom van een oplaadbare accu of de auto-aansteker. Omdat de apparaten thuis op de computer kunnen worden aangesloten, zijn software en kaarten eenvoudig aan te passen zonder aparte cd’s of dvd’s. Tegenwoordig zijn overigens ook veel smartphones als gps-navigatiesysteem te gebruiken.
Verschillende stemmen
Een essentieel onderdeel van een navigatiesysteem is het beeldscherm. Daarop ziet u niet alleen de kaart van de omgeving en de te volgen route, maar u gebruikt het ook om de bestemming van uw reis in te voeren aan de hand van postcodes of adressen. Een navigator met een klein scherm – diagonaal 3,5 inch of zo’n 9 centimeter – is compact en past in een jaszak, maar het schermpje is moeilijk te bekijken en bedienen. Meer gebruiksgemak biedt een scherm van minimaal 4,3 inch diagonaal. Behalve via het scherm krijgt u – als u dat wenst – route-instructies van een stem. Bij alle moderne systemen kunt u uit verschillende stemmen kiezen, waardoor er altijd wel een is die u prettig in het gehoor ligt.
Alternatieve routes bij file
Navigatiesystemen krijgen steeds meer mogelijkheden. Rijbaanbegeleiding is inmiddels gemeengoed. Met deze optie krijgt u alle rijstroken, pijlen en routeborden op de weg ook op het scherm te zien, wat het kiezen van de juiste rijbaan een stuk makkelijker maakt. Met de gratis dienst TMC (Traffic Message Channel) kunt u actuele verkeersinformatie op snelwegen ontvangen. Daardoor kan het systeem bij files een alternatieve route voorstellen. De dienst Live is niet altijd gratis, maar wel uitgebreider dan TMC. Zo geeft Live ook informatie over plekken waar wordt geflitst. POI (Point Of Interest) vertelt u wat zich langs de route bevindt, zoals toeristische attracties en benzinestations. Tot slot: let op, bij warmtewerende autoruiten moet u een aparte gps-antenne aansluiten voor een goede ontvangst.
De juiste kaarten
Een navigatiesysteem werkt met routekaarten die u via de computer invoert met een cd of dvd, of downloadt op uw computer en met een USB-stick overzet. Omdat wegsituaties vaak veranderen, is het belangrijk dat u actuele kaarten hebt. Via de computer kunt u ze updaten; daarvoor betaalt u wel abonnementsgeld. Maar let er bij aankoop van het navigatiesysteem vooral op dat u de juiste kaarten kiest. Op een navigator voor de Benelux zitten de wegen in Nederland, België en Luxemburg, plus vaak de hoofdwegen in andere Europese landen. Buiten de Benelux hebt u andere kaarten nodig, bijvoorbeeld voor West- of heel Europa. Houd er wel rekening mee dat u voor die kaarten moet bijbetalen en het geheugen van de navigator moet kunnen uitbreiden. Navigatiesystemen zijn te koop vanaf zo’n €70.
Lees ook:
- Plus Magazine