Uit onderzoek van TROS Radar blijkt dat bijna 9 op de 10 mensen een aanvullende verzekering heeft. Maar in de meeste gevallen is dat volstrekt onnodig en betaalt u meer dan u kwijt zou zijn aan de zorgkosten.
De aanvullende verzekering. Veel mensen denken dat je eigenlijk niet zonder kunt, en vrezen dat ze zonder die ''extra zekerheid'' voor onaangename verrassingen zullen komen te staan. Wat ze niet doorhebben, is dat ze in feite elk jaar honderden euro's verspillen aan verzekeringen die ze nooit gebruiken. De basisverzekering dekt voor de meeste mensen alle echt noodzakelijke zorg. Niet alleen een ziekenhuisopname en operaties, maar ook zaken als fysiotherapie. Goed vergelijken tussen de basisverzekeringen is daarom slim. Er bestaan echter heel wat misverstanden over die aanvullende verzekering.
Dat blijkt uit onderzoek van TROS Radar. 80% van de mensen van het Radar Testpanel heeft een aanvullende zorgverzekering (60.000 respondenten). Maar liefst een kwart van de mensen maakt er echter nooit gebruik van. Veel mensen vinden het volstrekt onduidelijk wat er nu wel of niet gedekt wordt, en waar je eigenlijk voor betaalt. Daarom stelde Radar drie misverstanden aan de kaak:
Misverstand 1: Een aanvullende verzekering is echt nodig!
Voor veel mensen is een aanvullende zorgverzekering volstrekt onnodig. Er zit al heel veel in het basispakket - ook zaken als logopedie en fysiotherapie. Kinderen zijn volledig en gratis meeverzekerd, voor de ouders is niet alles volledig verzekerd, maar toch betaalt men in de meeste gevallen veel meer aan premie dan ze voor de behandelingen zouden betalen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit maken zorgverzekeraars via aanvullende verzekeringen gemiddeld 25 euro winst per verzekerde: doen ze dat in 2012 weer, dan maakt de hele branche naar schatting straks in totaal 367.50.0000 euro winst, alleen maar door die onbenutte aanvullende verzekeringen. Kassa!
Voorbeeld: eens in de 5 jaar koopt u een nieuwe bril. Bent u aanvullend verzekerd voor dit hulpmiddel, dan betaalt u 30 euro per maand. Dat komt dus neer op 5 jaar x 30 euro x 12 maanden = 1.800 euro. Een nieuwe bril kost zo'n 500 euro, dus in feite geeft u 1300 euro weg aan uw verzekeraar.
Misverstand 2: ik word niet meer geaccepteerd als ik eenmaal ziek ben!
Hebben verzekeraars een 100% acceptatieplicht voor alle Nederlanders? Nee, alleen bij de basisverzekering is dit het geval. Als u met een zeer slecht gebit bij hen aanklopt, hebben ze het recht u te weigeren voor een aanvullende verzekering. Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat 28% van de verzekeraars een medische selectie hanteert op 1 of meer aanvullende verzekeringen, dit percentage is 48% bij tandartsverzekeringen. Dat betekent dus dat er nog genoeg verzekeraars te vinden zijn die u WEL zullen accepteren!
Misverstand 3: Ik moet het eigen risico laag houden!
Dit heeft voor de meeste mensen ook geen enkele zin. Het verplichte eigen risico is volgend jaar 350 euro, een bedrag wat de meeste mensen niet zullen opmaken. Maakt u er nooit gebruik van, dan kunt u rustig zonder een nacht wakker te liggen uw eigen risico naar 850 euro verhogen. Zo bespaart u zo'n 25 euro per maand, 300 euro op jaarbasis.
Allemaal leuk en aardig, denkt u misschien, maar ik maak wel degelijk zorgkosten van meer dan 350 euro! En wat als ik onverwacht ziek word? Vergeet niet dat de basisverzekering al heel veel volledig vergoedt zonder dat u aanspraak hoeft te maken op dat eigen risico.
Zoals:
- de huisarts
- verloskundige zorg en kraamzorg
- nationale bevolkingsonderzoeken zoals borstkankeronderzoek
- de griepprik
Voor ziekenhuisbehandelingen en medicijnen moet u wel aanspraak maken op het eigen risico (geldt niet voor kinderen!) maar als u zonder moeite nu 850 euro zou kunnen overmaken, kunt u beter gewoon het geld op de bank houden, u zult in de meeste gevallen meer geld kwijt zijn aan premie. Leg een spaarpotje aan! Dat is veel slimmer dan geld overhandigen aan zorgverzekeraars. Als u namelijk niet ziek wordt, houdt u dat geld mooi in de zak.
Waarom trappen mensen in de mooie praatjes van zorgverzekeraars?
Volgens Edmond Hilhorst van verzekeringssite Independer.nl is de overtuigingskracht van verzekeraars de belangrijkste reden dat mensen die aanvullende zorgverzekering aanhouden. Veel mensen zijn simpelweg bang om voor onverwachte, hoge kosten te staan. Hilhorst heeft zelf ook een eigen risico van 850 euro zonder een echte aanvullende verzekering. Wel heeft hij een tandartsverzekering, omdat hij werk aan zijn kiezen verwacht. Hij raadt consumenten aan om ook goed na te denken over wat ze nu echt nodig hebben.
Een andere reden die Hilhorst noemt is dat mensen menen een goede band te hebben met de zorgverzekeraar, die ze niet kwijt willen. Wat ze niet weten is dat de verzekeraar ze vaak bij de neus neemt. Zo sturen de meeste verzekeraars u elk jaar wel een brief met een ''speciaal'' aanbod, maar wat blijkt: in de meeste gevallen is er een veel beter aanbod beschikbaar op het internet. Zelfs bij dezelfde zorgverzekeraar is de zgn. internetpolis vaak tientallen euro's goedkoper: gemiddeld bespaart men zo 65 euro.
Is overstappen nu echt de moeite waard?
Veel mensen hebben geen zin om zich te verdiepen in het ''overstapcircus'' en blijven comfortabel zitten waar ze zitten. Maar dankzij het internet is het helemaal niet zo moeilijk: 5 minuten werk en u kunt op jaarbasis honderden euro's besparen. Hier leggen we uit hoe het werkt.
Bent u aan het twijfelen geslagen over uw aanvullende zorgverzekering? Ons advies: zet eerst een op een rij wat u daadwerkelijk per gezinslid nodig zult hebben het komende jaar. Heeft u kinderen onder de 18, dan zijn die gratis meeverzekerd. En bedenk ook dat veel al in het basispakket zit. Verwacht u 350 euro of minder uit te geven, heeft u wel wat spaargeld om opzij te zetten, overweeg dan serieus om uw eigen risico gewoon te maximaliseren - dat is echt veel voordeliger. En kies tenslotte de zorgverzekering die bij u past met onze Geld & Recht zorgverzekeringvergelijker:
Bron: TROS Radar
- geldenrecht.nl