Nieuw depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot 100.000 euro garandeert, wordt veranderd. Nu is er financiering achteraf. In de nieuwe opzet komt er een fonds dat vooraf wordt gefinancieerd. De banken gaan hiervoor een bijdrage betalen, die afhankelijk is van het risico dat spaarders lopen.

Uiteindelijk zal de omvang van het fonds 1% van het gegarandeerde spaargeld zijn, dat is ongeveer 4 miljard euro. Dit 'spaarpotje' wordt opgebouwd in 15 jaar. Risicovolle banken zullen twee keer zoveel premie gaan inleggen als voorzichtige banken. Dit moet een prikkel vormen voor banken om minder risico's te nemen. Een ander voordeel van het nieuwe stelsel is dat een bank die failliet gaat in het verleden heeft meebetaald aan het fonds. Met andere woorden, de 'vervuiler betaalt'.

Kredietcrisis
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 is het depositograntiestelsel verruimd. Zo is sinds 2010 in de hele Europese Unie een bedrag van 100.000 euro gegarandeerd. Daarnaast is de uitbetalingstermijn verkort tot maximaal 20 werkdagen. In de praktijk blijkt dat spaarders hierdoor niet of nauwelijk kijken of een bank solide is. Alleen het hoogste rentepercentage telt. Dat werkt risicovol gedrag van banken in de hand. Het nieuwe systeem wil dat tegengaan.

www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2012/dnb279754.jsp

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl