Wie nu iets koopt via internet, heeft zeven dagen bedenktijd. Als het aan Brussel ligt worden dat twee weken.
Lekker kopen via internet of een postordergids. Het gaat allemaal zo makkelijk – soms een beetje té. Daarom heeft het Europees Parlement maatregelen aangenomen om ons beter te beschermen bij het doen van aankopen ‘op afstand’. In het najaar gaan ze in.
Zo krijgen we standaard een bedenktijd van 14 dagen, nu is dat een week. Binnen die tijd mogen we ontvangen spullen zonder opgaaf van redenen terugsturen. En dat moet de leverancier ook netjes duidelijk maken, anders wordt die 14 dagen automatisch een vol jaar. Ook belangrijk: de bedenktijd gaat in op het moment van levering van de spullen, niet bij het bestellen ervan.
Deze bedenktijd geldt óók als je bijvoorbeeld via eBay of Marktplaats iets koopt – als de verkoper een professionele partij is. En bij verkoop aan de deur, bij busreisjes met demonstraties en bij bijeenkomsten (zoals een Tupperwareparty).
Als u een aankoop terugstuurt, heeft de verkoper twee weken om het geld terug te storten. Hij moet ook de verzendkosten betalen, tenzij vooraf duidelijk is aangegeven dat die kosten voor de klant zijn. Een brief opstellen over uw afgeblazen aankoop hoeft ook al niet meer: er komt een Europees standaardformulier om de leverancier mee te informeren.
Een andere maatregel is dat ze voor betalen met een creditcard niet meer aan kosten mogen vragen dan wat de creditcardmaatschappij de leverancier in rekening brengt. Bovendien moet bij aanbiedingen via internet de totaalprijs vermeld worden, dus geen verborgen kosten die stiekem meegenomen worden.
Het vooraf aanvinken van aanvullende producten (denk aan de reisverzekering bij een vakantieboeking) is straks verboden. Tot slot komt er een verbod op het ogenschijnlijk gratis aanbieden van zaken die dan opeens toch geld blijken te kosten.
Al met al een hele lijst van maatregelen met de bedoeling om de consument te beschermen tegen verleidingen, verlokkingen en ongewenste aankopen op afstand.
- geldenrecht.nl