Oversluiten hypotheek en de nieuwe hypotheekregels

Op dit moment heb ik een hypotheek waarvan 80 procent aflossingsvrij is. Binnenkort loopt mijn rentevaste termijn af en afhankelijk van het verlengingsvoorstel dat mij zal worden gedaan wil ik mijn hypotheek wel of niet oversluiten. Hebben de nieuwe hypotheekregels voor mij gevolgen voor het deel dat aflossingsvrij mag worden gefinancierd?

Zoals in een vorig artikel al aan de orde is geweest, zijn er met ingang van 1 augustus 2011 nieuwe regels voor hypotheekverstrekkers. Deze regels zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Zij gelden per deze datum voor alle hypotheken inclusief leningen die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Met betrekking tot het aflossingsvrije deel van een hypotheek mag de financier vanaf die datum ten hoogste 50% van de marktwaarde van de woning, op het moment van verstrekking, aflossingsvrij financieren.

Dit komt erop neer dat de hypotheekverstrekker óf een zodanig aflossingsschema van de hypothecaire financiering dat ertoe leidt dat geleidelijk na 30 jaar na verstrekking dit deel van de hypotheek geheel is afgelost óf een verplichting tot opbouw van vermogen moet overeenkomen. In het laatste geval moet de consument het op te bouwen vermogen aan de financier verpanden.

Indien men een bestaande hypotheek heeft, is het onder de Gedragscode mogelijk om van deze nieuwe regels af te wijken en een hypotheek over te sluiten onder de volgende voorwaarden:
•    de consument blijft wonen in de woning;
•    de nieuwe hypothecaire financiering is niet hoger dan de af te lossen hypothecaire financiering, vermeerderd met de "oversluitkosten";
•    de consument mag niet meer risico gaan lopen door het oversluiten van de hypotheek (bijvoorbeeld doordat het aflossingsvrije deel in de hypotheek toeneemt).

In uw geval geldt dus dat als u uw hypotheek gaat oversluiten u globaal dezelfde maximale hypotheek kunt behouden als volgens de gedragscode is toegestaan. Ook als er een groter deel dan 50% aflossingsvrij is.

Let op: Belangrijk bij een dergelijke oversluiting is dat een geldverstrekker wel mag afwijken van de norm, maar dat deze dus niet verplicht is om de hypotheek te accepteren. Met andere woorden de geldverstrekker moet wel bereid zijn om in dergelijke gevallen een hypothecaire financiering te verstrekken.

P.S. Naar aanleiding van de naderende hausse van hypotheken waarvan de komende jaren de rentevaste periode afloopt, zijn in de politiek onlangs vragen gesteld aan de Minister van Financiën over het oversluiten van hypotheken. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl