Is de controle van de overheid op de reiswereld voldoende?
Wie zo weinig mogelijk risico wil lopen bij het boeken van een reis kan het beste in de eerste plaats op zichzelf vertrouwen.
Begin januari klaagde de ANVR, de branchevereniging van reisorganisaties, dat de Consumentenautoriteit onvoldoende controleert of reisbureaus een garantiestelling hebben. Zo`n garantiestelling zorgt ervoor dat een geboekte vakantie toch door kan gaan als de reisorganisatie failliet gaat. Volgens de ANVR zijn er ruim 60 dubieuze reisorganisaties die hun zaakjes niet op orde hebben.
Toch heeft de overheid wel iets gedaan. De Consumentenautoriteit heeft het afgelopen jaar 240 reisorganisaties aangesproken bij wie de garantiestelling niet goed geregeld was. Hiervan zijn ruim 150 aanbieders gestopt, of hebben zich aangesloten bij het Garantiefonds. 10 organisaties zijn voor de rechter gedaand, en een aantal onderzoeken loopt nog.
Goed opletten
Wie zo weinig mogelijk risico wil lopen, controleert zelf de garantiestelling. Het overgrote deel van de reisorganisaties is aangesloten bij het SGR, Stichting Garantiefond Reisgelden, die garant staat voor vooruitbetaalde reisgeld. Aangesloten organisaties zijn te herkennen aan het SGR-logo. Controleer op de dag van boeken nogmaals of de reisorganisatie is aangesloten. Denk eraan dat logo`s kunnen worden gekopieerd en dat een reisorganisatie tijdelijk niet kan zijn aangesloten. Bel daarom het SGR of kijk op de site van de SGR om 100% zeker te zijn.
Als een reisorganisatie niet is aangesloten, kunt u het beste de organisatie bellen en vragen hoe zij de garantiestelling heeft geregeld. Is hier iets niet in orde, dan loopt uhet risico dat u uw geld kwijt bent als de organisatie failliet gaat.
- geldenrecht.nl