Al jaren woont in mijn straat een alleenstaande vrouw. Sinds een paar maanden doen we gezellig samen de boodschappen en eten we samen. In deze barre tijden, is het alleen maar goed om kosten en eenzaamheid te delen. We wonen echter niet samen, maar de Sociale Verzekeringsbank denkt hier anders over. Ik krijg nu een boete en een alleenstaande AOW, kan dat zomaar?
Vervelend voor u dat de gezelligheid en het bezuinigen anders uitpakt. Er zijn echter regels voor de hoogte van uw AOW uitkering.
Samenwonen
In het standaardformulier voor een AOW uitkering moet u invullen hoe u woont. Hiermee is de kous nog niet af. De SVB bekijkt daarnaast van geval tot geval of er sprake is van samenwonen of niet. Hoe u leeft, bepaalt of u alleenstaande bent of niet. Als u met iemand anders op hetzelfde adres woont, bent u samenwonend. Als u niet op het zelfde adres woont, bent u echter volgens de AOW niet automatisch alleenstaande. U woont ook samen als u de meeste tijd bij iemand anders in huis bent en de kosten van de huishouding deelt of voor een ander zorgt. Deze andere persoon kan uw partner, vriend of vriendin zijn, maar ook een broer, zus of kleinkind.
Alleenstaande samenwoner
U woont niet samen als u in één huis woont met uw kind, ook niet als dat kind 18 jaar of ouder is. Hetzelfde geldt voor het samenwonen met een kleinkind dat jonger is dan 18 jaar.
Wanneer u een kamer aan iemand verhuurt, bent u eveneens alleenstaande. De reden hiervoor is dat ieder een eigen huishouding heeft. De woning moet daar dan wel op ingericht zijn, bijvoorbeeld met een eigen woon- en slaapkamer. Daarnaast moet u deze kamerhuurrelatie aantonen door een huurcontract en betaling van huur.
Boete
Als u alleen woont maar meestal bij iemand anders in huis bent of kosten van de huishouding deelt met iemand anders, laat dit binnen vier weken aan de SVB weten. Geeft u een verandering niet op tijd door dan riskeert u een boete van minimaal €150. Vanaf 1 januari 2013 is deze boete zelfs net zo hoog als het bedrag dat u te veel heeft gekregen. Bent u het niet eens met deze boete, maak dan op tijd bezwaar. De juristen van het Juridisch Loket hebben voor u een gratis voorbeeldbrief en geven u graag tips over bezwaar maken.
Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket. Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl
- geldenrecht.nl