Schulden regelen via internet helpt

Getty Images

Steeds meer mensen komen in financiële problemen. Steeds vaker zijn dit jongeren, ouderen en huisbezitters met een behoorlijk inkomen. Door in een vroeg stadium hulp te zoeken, kunnen zij ernstige schulden voorkomen. Dat kan ook via internet.

In vergelijking met een paar jaar geleden hebben steeds meer huishoudens een steeds hoger bedrag uitstaan bij steeds meer schuldeisers. Het zijn niet langer alleen de lager opgeleiden met een uitkering die hulp nodig hebben. Ook de leeftijd van de schuldenaren verandert. Was de groep met problematische schulden voorheen meestal tussen de 25 en de 45 jaar oud, nu vragen daarnaast meer jongeren en ouderen om hulp. Een ontslag of scheiding is vaak de aanleiding voor betalingsproblemen. Tegenwoordig zijn het vaker huishoudens met een eigen huis en een behoorlijk inkomen die om hulp vragen. Ook ondernemers, met name zzp’ers, komen regelmatig in de gevarenzone.

Hulp via internet
De drempel om hulp te zoeken is hoog. Betalingsproblemen roepen nog altijd een gevoel van schaamte op. Daarvoor is er de website zelfjeschuldenregelen.nl van het Nibud en NVVK (brancheorganisatie voor schuldhulpverlening), waarvan dagelijks 600 mensen gebruikmaken. Met behulp van deze website kan iedereen zijn financiële plaatje helder krijgen: hoeveel schulden zijn er, wat is een reëel aflossingsbedrag per maand, hoe gaat de maandbegroting eruit zien en hoe kun je schuldeisers het beste benaderen, zodat ze gewillig meewerken aan een oplossing. Zo krijgen gebruikers weer snel grip op hun financiën en het vertrouwen dat het hen lukt de problemen op te lossen.

Gebruikers van zelfjeschuldenregelen.nl krijgen hierdoor een beter beeld van de ernst van hun situatie, blijkt uit een enquête. Ook weten ze na afloop beter hoe zij hun situatie kunnen veranderen en stellen zij zichzelf doelen voor de toekomst. Dankzij de site realiseren ze zich dat meer mensen vergelijkbare problemen hebben, iets wat motiverend werkt. Het merendeel geeft aan dat de site heeft bijgedragen aan het gevoel dat problemen kunnen worden opgelost.

Overzichtelijke administratie
Gezonde financiën beginnen met een overzichtelijke administratie. Het Nibud biedt hiervoor een speciale tabbladenset aan, die je gratis kunt downloaden (zie https://winkel.nibud.nl). Internetbankieren maakt het mogelijk om inkomsten en uitgaven bij te houden met een online huishoudboekje, dat de grote banken aanbieden. Ook gratis programma's zoals Afas doen dit. Een pinbetaling bij de supermarkt ziet het programma automatisch als boodschappen en ook de energie- en telefoonrekening worden herkend. Sommige andere betalingen zul je zelf moeten rubriceren. Als je er een gewoonte van maakt om zoveel mogelijk rekeningen te pinnen of te betalen via internetbankieren, geeft een digitaal huishoudboekje goed inzicht waar veel geld naartoe gaat. Is een post als benzine, uitgaan of kleding veel hoger dan gedacht? Dan komt die als eerste aan de beurt om op te bezuinigen.

Schuldeisers benaderen
Wie schuldeisers heeft maar niet binnen de gestelde tijd kan afbetalen, doet er goed aan zelf contact op te nemen met de schuldeiser. Schrijf een brief waarin je aangeeft dat je wel wilt

betalen, maar niet kunt. Je kunt openheid van zaken geven door de totale schuldenlast te noemen en het bedrag dat je wilt aflossen. Dit geeft de schuldeiser vertrouwen dat de schuld in de toekomst kan worden weggewerkt. Voorbeeldbrieven staan op zelfjeschuldenregelen.nl.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl