Wie ouder wordt moet accepteren dat alles wat minder soepel werkt. PlusOnline heeft dertien tips om gezond, fit en heel 'well' ouder te worden.
Het is niet anders: wie ouder wordt moet accepteren dat alles wat minder soepel werkt. Dingen gaan wat meer tijd kosten: hersenen corresponderen minder snel met de spieren. En u moet bewuster nadenken over wat vroeger automatisch ging. Maar we kunnen heel veel doen om zo leuk mogelijk ouder te worden en toch onszelf daarvoor geen geweld aan hoeven doen.
Voel u 'well'
Lifestyle en welness. Twee begrippen die we steeds vaker tegenkomen. Letterlijk vertaald betekent wellness in het Nederlands ‘gezondheid en welbevinden’ Lifestyle is de manier waarop u uw leven inricht. Lifestyle en wellness zijn dus een combinatie van voeding, beweging en ontspanning. Het is bewust bezig zijn met wat lichaam (beweging ) en geest (ontspanning) nodig hebben om gezond te functioneren. Voelt u zichzelf ‘gezond en well’ dan heeft dat weer een positieve invloed op het ouder worden. En u jonger voelen.
Bewegen is belangrijk
Dagelijks sporten in een sportschool, joggen tot je een ons weegt? Nee, dat hoeft niet. Maar in beweging blijven is wel belangrijk, zeker als u wat ouder bent.
Wie beweegt blijft soepeler en voelt zich beter. En, niet onbelangrijk, het helpt om de kilo’s, die op een bepaalde leeftijd ‘zomaar’ blijven plakken, er weer af te krijgen.
Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen halen 55plussers de minimale norm van gezond bewegen al met een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit, op minimaal vijf dagen van de week. In dit half uurtje, dat niet aaneengesloten hoeft te zijn, is alle beweging meegenomen (dus ook ramen zemen, trap lopen etc). Met een dagelijkse wandeling van een kwartier heeft u dus al de helft van die norm te pakken.
Buiten een betere conditie, zijn de effecten van bewegen ook zichtbaar: het beginnende buikje en uitdijend middel worden een halt toegeroepen.
Bewegen is dus altijd goed. Ook als u lichte rugklachten of vage pijntjes hebt. Door te bewegen worden de spieren versterkt. Pezen, banden en gewrichten worden soepeler. Er is minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Een combinatie van krachttraining met bijvoorbeeld wandelen is extra effectief om het normale proces van afname van de botdichtheid te vertragen.
U weet wat u eet
Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is gezonde voeding. Natuurlijk eet u daarom dagelijks 200 gram groenten en 2 tot 3 stuks fruit. Maar als we ouder worden zijn er nog een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden.
U hebt minder energie (kcal) nodig. Eet u net zoveel als toen u jonger was dan komt u onherroepelijk kilo’s aan.
Gebruik niet te veel zout. Aan veel kant-en-klare producten wordt veel zout toegevoegd als smaakversterker. Te veel zout heeft een negatief effect op uw bloeddruk.
Het dorstgevoel neemt vaak af. Let erop dat u elke dag gemiddeld één tot anderhalve liter vocht drinkt.
Bewegen helpt mee om uw botten sterker te maken. Maar ook voeding kan daaraan bijdragen. Een van de bouwstenen van bot is calcium. Het is daarom van belang dat u dit in voldoende mate binnen krijgt. Calcium zit ondermeer in kaas en zuivelproducten. Ook vitamine D is belangrijk voor botaanmaak.
De belangrijkste bron van natuurlijke vitamine D is de zon. Met bewegen in de buitenlucht slaat u twee vliegen in één klap. Maar vergeet niet uzelf goed in te smeren met een goed middel tegen zonnebrand!
Slaap doet wonderen
Als we ouder worden hebben we steeds minder slaap nodig. De diepe slaap maakt plaats voor lichtere slaap. Vaste slaapuren en –ritmes verdwijnen. De behoefte aan een middagdutje neemt toe. Dat is geen probleem, maar maak het dutje niet te lang. Zo voorkomt u dat u ’s avonds helemaal geen slaap meer hebt. Als u slaapt herstellen lichaam en geest zich van de activiteiten van de dag. Een goede nachtrust is daarom noodzakelijk om u gezond en fit te voelen.
Dertien tips voor gezond, fit en heel 'well'
- Stel uw doelen niet te hoog, maar zeker niet te laag. U kunt vaak meer dan u denkt.
- Doe geen boodschappen met een lege maag en maak een lijstje van wat u nodig heeft.
- Let op wat u drinkt: veel frisdranken bevatten erg veel suiker.
- Eet voldoende vezelrijke voeding, groente en fruit.
- Het is voor uw bloeddruk beter om de grote spiergroepen te trainen met fietsen, hardlopen, wandelen of zwemmen.
- Benut mooie zomerdagen voor buitenactiviteiten: fietsen, zwemmen en natuurlijk wandelen. Ook nordic walking is een geschikte sport voor in de buitenlucht.
- Neem de trap in plaats van een lift of een roltrap.
- Hou, als dat mogelijk is, een vast slaap-waakritme aan.
- Kunt u de slaap niet vatten, sta dan op en doe een saai klusje waar u slaperig van wordt.
- Stop met roken.
- Blijf uw hersens gebruiken. ‘Use it or lose it’ wordt in wetenschappelijke kringen wel eens gezegd als het gaat om verouderingsonderzoek van de hersenen.
- Wees alert op alle veranderingen in het lichaam en ga bij onraad naar de dokter. Maak ook gebruik van de voordelen van vaccinaties, bevolkingsonderzoeken en medische controles.
- En… heel belangrijk. Probeer zoveel mogelijk te lachen. Mensen met een positieve instelling voelen zich beter en blijken gemiddeld ouder te worden dan mensen die somber zijn. Lachen heeft een positieve invloed op het afweersysteem.