Stappenplan: naar een nieuwe zorgverzekering

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan honderden euro's voordeel opleveren. Maar hoe kunt u een weloverwogen keuze maken? Met dit speciale stappenplan helpen wij u op weg!

Stap 1

Zoek de basisverzekering die u volgend jaar wilt hebben. Alle basisverzekeringen hebben dezelfde dekking, dus u hoeft ze alleen op prijs te vergelijken. De goedkoopste pakketten met een maximaal eigen risico hoeven niet meer te kosten dan 75 euro per maand. Alle grote maatschappijen bieden een ruim aanbod van huisartsen, ziekenhuizen en specialisten, waar mensen zonder bij te betalen terecht kunnen. Slechts een enkele budgetaanbieder heeft een beperkter aanbod. De belangrijkste daarvan is Zekur. Bij elke verzekeraar bent u zonder vragen welkom.

Stap 2

Zoek een aanvullende verzekering, als u daar behoefte aan hebt. Daarmee kunt u ondermeer behandelingen voor fysiotherapie, tandheelkunde en  geestelijke gezondheid verzekeren. Ook comfort in het ziekenhuis en hulpmiddelen zoals brillen en lenzen kunnen in een aanvullende polis gedekt zijn. Verzekeraars hebben hier geen acceptatieplicht. Ze kunnen u weigeren, als ze het vermoeden hebben dat u voor het sluiten van de verzekering, al weet dat u er een beroep op gaat doen. Dat kan bij een comfortpolis voor het ziekenhuis zijn, maar ook voor tandheelkunde, als u een slecht gebit hebt.

Stap 3

Kijk of u collectiviteitskorting kunt krijgen. Dat kan als u lid van een vakbond bent, van een ouderenbond, een voetbalclub of andere sportorganisatie. Er zijn ook openbare collectieven, zoals Verzekeringssite.nl, PMA en United Consumers. Dat scheelt vaak 8% in de kosten.

Stap 4

Sluit een nieuwe basisverzekering en/of een aanvullende verzekering af. De meeste mensen doen dat via internet. U kunt eerst de premie berekenen, zodat u precies weet wat de maandlasten zullen worden. Daarna kunt op de button Stap nu over, of Afsluiten, klikken. Daarvoor moet u uw persoonlijke gegevens inclusief BSN nummer bij de hand hebben. U moet ook definitief kiezen tussen een natura- en een restitutiepolis. De meeste mensen kiezen een naturapolis, omdat die goedkoper is. Met een restitutiepolis heeft u meer vrijheid in het kiezen van een zorgaanbieder. U kunt gemakkelijk een persoon of personen toevoegen, als uw familie meegaat naar de nieuwe verzekeraar.

Stap 5

Wacht tot uw aanvullende verzekering geaccepteerd is. Dat kan soms enkele dagen duren. Dat is vooral bij de duurdere het geval.

Stap 6

Sommige ziektekostenverzekeraars bieden een overstapservice aan. Als u bij uw nieuwe verzekeraar aangeeft daarvan gebruik te willen maken, hoeft u uw oude verzekering niet op te zeggen. Biedt uw nieuwe verzekeraar een dergelijke service niet, dan moet u dat zelf vóór 1 januari doen. Op uw polis kunt u vinden hoe u moet opzeggen als u geen gebruik maakt van de opzegservice van de nieuwe verzekeraar.

Stap 7

Opzeggen mag tot 31 december. Maar u mag een nieuwe verzekering afsluiten tot 1 februari. Mocht u in januari dan naar de dokter of ziekenhuis willen, bent u nog wel verzekerd. Uw nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht, op 1 januari, in.

Stap 8

Het is toegestaan een basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars af te sluiten.

Lees meer in onze special: Zorgverzekering 2012

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl