Goedkoop en goed, dat is de gerookte Noorse zalmfilet van C1000 Basis. Deze gerookte zalm, die het testcijfer 6,8 krijgt, kost 1,50 euro per 100 gram.
Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond die in het decembernummer van de Gezondgids is gepubliceerd. De testers hebben 20 verschillende gerookte zalmfilets onderzocht op het vet- en zoutgehalte. Ook keken de onderzoekers of de vis de listeriabacterie bevatte.
Ook Jumbo (2) en Plus staan in die lijst in de top zeven. Aldi en twee varianten zalm bij Albert Heijn completeren de top tien.
Uit de test blijkt dat 100 gram gerookte zalm gemiddeld 0,7 gram omega-3-visvetzuren bevat. Deze visvetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Deze hoeveelheid van nature gezonde vetten is minder dan vroeger. Daarnaast bevat gerookte zalmfilet ook andere vetten.
Listeriabacterie
In de test zijn van alle 20 merken 3 monsters op de aanwezigheid van de listeriabacterie getest. Vijftien prcent bleek besmet, dat zijn negen monsters. De listeriabacterie is sterk. Hij kan in de koelkast prima overleven en zelfs groeien. De onderzoekers adviseren daarom gerookte zalmfiilet op de koelste plaats in de koelkast te bewaren en niet te wachten met eten tot de uiterste houdbaarheidsdatum.
De kans om ziek te worden door deze bacterie is overigens klein, jaarlijks zijn er 70 tot 90 ziektegevallen, maar voor zwangers en mnsen met een verzwakt afweersysteem kan besmetting gevaarlijk zijn.
Salmonella
Eind september werd Nederland opgeschrikt door salmonella-besmetting in gerookte zalm. De zalmfilets zijn niet getest op salmonella, omdat de test voor die besmetting is uitgevoerd. Wel bleek dat ongeveer de helft van de getest gerookte zalmfilets afkomstig was van de leverancier waar de besmetting plaatsvond.
- geldenrecht.nl