Hebt u plannen om straks eerder te stoppen met werken, maar komt u nog geld tekort? Kijk dan eens naar de volgende mogelijkheden.
Sparen
U kunt natuurlijk nu nog proberen te sparen. Dat werkt het beste met een duidelijk doel voor ogen. Bijvoorbeeld 25.000 euro over 5 jaar. Dat geld kunt u dan gebruiken om eerder te stoppen. Op www.berekenhet.nl kunt u uitrekenen hoeveel geld u iedere maand opzij moet zetten om uw doel te bereiken.
Beleggen
De spaarrente stelt op dit moment niet zoveel voor. Terwijl de beurs al langer in de lift zit. Afhankelijk van het doel dat u voor ogen hebt en de beschikbare tijd, kan beleggen dus een alternatief zijn. Dat kunt u zelf doen, maar natuurlijk ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder.
Lijfrente
Hebt u een lijfrenteverzekering? Of misschien wel verschillende? Dat biedt mogelijkheden! Normaal gesproken komen deze op een vastgesteld moment tot uitkeren, maar daar kunt mee schuiven en/of uw lijfrente verhuizen. De hoogte van de uitkering kan enorm verschillen, dus shoppen kan lonen. Als u besluit om bijvoorbeeld over twee jaar pas te stoppen, terwijl de lijfrente nu al uitkeert, kunt u deze vaak ook ‘opschorten’, zodat het beter in uw plannen past. Maar let op: ook als u de uitkering nog even uistelt, is het natuurlijk fijn als uw geld in de tussentijd zo veel mogelijk rendement opbrengt. De een kiest voor een veilige spaarconstructie, de ander ziet misschien meer in het (deels) beleggen van het geld. Win ook in die situatie dus informatie in bij verschillende partijen om zo opties te vergelijken en de juiste keuze te maken.
Partnerpensioen
Uw pensioen bestaat in de regel uit een deel dat u krijgt vanaf uw 65ste (het ouderdomspensioen) en een uitkering voor uw partner wanneer u komt te overlijden: het partnerpensioen. Soms kunt u hier een beetje mee schuiven. Dat betekent dat u meer ouderdomspensioen krijgt, al gaat dat ten koste van de uitkering voor de partner die (eventueel) achterblijft. Het kan zinvol zijn om deze mogelijkheid te onderzoeken. Informeer ernaar bij uw pensioenfonds(en).
Levensloopregeling
Komt u nu nog iets tekort voor prepensioen? Met de levensloopregeling kunt u in een paar jaar tijd fiscaal aantrekkelijk (veel) geld oppotten. Die regeling geeft de werknemer het recht om fiscaal gunstig verlof te sparen. Werknemers kunnen normaal gesproken maximaal 12 procent van hun jaarsalaris inzetten voor de levensloopregeling. Dat geld zet u op de bank, maar er kan ook mee belegd worden. Het levenslooptegoed mag dan later weer gebruikt worden voor verlof. Wie tussen 1950 en 1955 geboren is, kan zelfs meer dan 12 procent van zijn bruto-inkomen per jaar storten. Als u dit overweegt, is het wel zinvol om met de werkgever te overleggen. Uw werkgever kan financieel bijdragen aan uw levensloopregeling, maar is dit niet verplicht. Overigens mag een werknemer niet in hetzelfde jaar zowel bij het spaarloon als bij de levensloopregeling geld inleggen.
Haal alles uit de vertrekpremie
Werkgeversorganisaties roepen wel dat ouderen langer moeten doorwerken, maar bedrijven doen nog steeds hun best van ouderen af te komen. Met wat geduld en misschien een beetje onderhandelen lukt dat met een ‘regeling’, zoals een vertrekpremie of een gouden handdruk(je). Laat u dan door een adviseur informeren over de fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden, zoals een stamrecht bv. U kunt daarvoor natuurlijk terecht bij uw eigen bank, maar vraag altijd meerdere offertes aan.
Ontwoeker uw pensioen
Behalve woekerpolissen zijn er ook woekerpensioenen, waar onaanvaardbaar veel geld aan de strijkstok blijft hangen Wilt u weten of u zo’n woekerpensioen hebt? Doe dan de check op de site van independer. U kunt natuurlijk ook een adviseur ernaar laten kijken. Dat kost geld, maar meestal (veel) minder dan de bank of verzekeraar u via provisie en verborgen kosten in rekening brengt. Wie een onafhankelijke financieel planner zoekt kan terecht op de site van vofp, dat is de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners. Daarnaast is er ook de NBVA T 0344-622 02 00. De duizend leden van deze branchevereniging voor betrokken adviseurs garanderen deskundig advies in begrijpelijke taal. Hebt u een woekerpolis? Dan kan het nog steeds lonen een klacht bij de aanbieder neer te leggen of desnoods te procederen. In enkele gevallen lijkt het zelfs mogelijk om de overeenkomst nietig te laten verklaren. Dat betekent dat u de volledige inleg terugkrijgt.
Stappenplan eerder stoppen
1.Weet wat u wiltWilt u helemaal stoppen, of geleidelijk afbouwen met deeltijdpensioen? Praat eens met een oud-collega of vriend die u voorging. Bevalt het? Komt hij/zij rond? Zet uw plannen op papier.
2. Weet wat u uitgeeft
Maak een duidelijk overzicht van de maandelijks inkomsten en uitgaven. Dat is de basis voor al uw plannen.
3. Weet wat u hebt
Maak een overzicht van uw vermogen en het (pre)pensioen dat eraan zit te komen.
4. Reken en schuif
Wellicht bestaat uw vermogen uit verschillende onderdelen, zoals spaargeld, beleggingen, huis en lijfrente. Wat valt wanneer vrij? Is daarmee te schuiven?
5. Denk aan uw ‘echte’ pensioen
Eerder stoppen knaagt aan uw echte pensioen. Neem dat mee in uw beslissing.
6. Niets vergeten?
Vertrekregelingen, gouden handdrukken, vergeten pensioenen, extra geld uit uw huis, oude VUT-regelingen. Misschien hebt u meer vermogen dan u denkt.
7. Win advies in
Zoek advies van een deskundige die er geen belang bij heeft om dure producten aan u te slijten. Onafhankelijk advies inwinnen kost geld. Doe dat het liefst bij een onafhankelijk adviseur en natuurlijk bij uw eigen pensioenfonds(en).
- Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over uw pensioen? Stel ze aan onze deskundigen op Geld & Recht!
Lees ook:
- Plus Magazine