Tips voor een beter geheugen

Spelletjes, beweging, en bepaalde voeding trainen je hersenen. Wilt u uw hersenen fit houden? Lees dan eens de volgende tips.

Vanaf je twintigste levensjaar gaan de hersenen al langzaam achteruit. Namen kunt u slechter onthouden en met een spelletje memory met uw kleinkind legt u het af. Met een aantal kleine dingen in uw dagelijkse leven kunt u uw hersenen al trainen en fit houden. Lees hier hoe.

Een half uur wandelen per dag voorkomt vergeetachtigheid. Ook sport en fitness hebben op latere leeftijd een gunstig effect: wie sport, kan beter plannen maken en strategieën verzinnen. Het effect is het grootst wanneer de inspanning het hartritme verhoogt. Muziek lijkt het effect van beweging op de hersenen te versterken (bijvoorbeeld bij aerobics).
Zorg dat u steeds minstens een half uur actief bent; na een half jaar zult u het ­effect merken.

Actieve hersenen blijven langer scherp. Speel daarom met de kleinkinderen Memory of het spel ‘Ik ga op reis en ik neem mee...’ Daarbij vult u samen een denkbeeldige koffer. Om de beurt herhaalt u wat al in de koffer zit en voegt u één attribuut toe. Het zal u verbazen hoe ver u komt.
Laat ook de boodschappenlijst zo nu en dan thuis en onthoud de boodschappen door ze in gedachten te verdelen over de kamers van uw huis waar u de spullen nodig hebt.
Er zijn ook boeken met geheugen­oefeningen. Speciaal aanbevolen, want erg leuk en praktisch:

  • ‘Neurobics, oefeningen voor een fitte geest’, Lawrence C. Katz (2000), uitgeverij Elmar. Niet meer te koop, mogelijk wel verkrijgbaar bij uw bibliotheek, De Slegte of via tweedehands sites als www.boekwinkeltjes.nl.
  • ‘Mentale activering, een doe-boek ter verbetering van geheugen en concentratievermogen’, Eveline Plantenga (2004), uitgeverij Elmar.

Gebruik uw oriëntatie en train daarmee automatisch de hippocampus, het centrum waar de herinneringen worden vastgelegd. Ga dus weer eens zonder navigatiesysteem op pad en waag u aan nieuwe routes.

Ook de motoriek is aan het geheugen gekoppeld. Nieuwe bewegingen aanleren stimuleert het geheugen. Ga daarom bijvoorbeeld een muziekinstrument spelen, leer tekenen of ga ­knutselen.
Zelfs kauwen heeft een positieve invloed op het geheugen, ontdekten Britse onderzoekers in 2002. Ook kauwgom kauwen helpt!

Eieren, verse tonijn, sardines, zalm en makreel bevatten veel choline, de grondstof voor de neurotransmitter acetylcholine die een belangrijke rol speelt bij ons geheugen. Vette vis levert bovendien het juiste vet voor de ontwikkeling en het onderhoud van de hersenen. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stelden in 2004 bij oudere mannen rond de stad Zutphen een opvallende relatie vast tussen visconsumptie en geestelijke scherpte. Mannen die dagelijks gemiddeld 20 gram vis aten, hadden een 40 procent lagere kans op vergeetachtigheid en dementie dan mannen die geen vis aten.

Blijf de hersenen verrassen en eet eens met stokjes, poets de tanden met de andere hand en lees de krant eens ondersteboven. Wie de smaak eenmaal te pakken heeft, kan onbeperkt nieuwe uitdagingen verzinnen.

Sociale contacten activeren niet alleen veel hersencentra, ze kunnen ook een positieve invloed hebben op hersenchemie. Samen een avond lachen helpt uitstekend tegen stress. Regelmatig bij een vriend je hart luchten kan de serotonineproductie duurzaam beïnvloeden. Serotonine verbetert het gemoed en waarschijnlijk ook het kortetermijngeheugen, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit van Tokio vorig jaar.

Onthaast! Langdurige stress knaagt aan het geheugen doordat het stresshormoon cortisol de hippocampus aantast. Probeer daarom vanaf een jaar of 50 te onthaasten.

Missing media-item.Lees ook het zojuist verschenen boek Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf van Mark Mieras. Lees meer over dit boek.

Wilt u meer weten over hoe uw hersens werken wanneer u ouder wordt, klik dan hier.  

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine