In de warme, droge zomermaanden is er niet veel werk te doen. Wel moet u alvast vooruitkijken naar de herfstmaanden. Tuintips voor de hoogzomer-periode.
• Een steeds terugkerende klus in de zomer is het maaien van het gras, maar in tijden van droogte is het beter om de maaimachine wat hoger af te stellen. Kort gemaaid gras verbrandt snel.
• Knipt u boeketten uit de tuin, doe dat dan ’s morgens vroeg. De bloemen zullen langer goed blijven.
• In droge zomers is het bijna onvermijdelijk dat rozen door luis worden aangetast. Op zich geen reden om onmiddellijk een chemische oorlog te ontketenen; een harde waterstraal uit de tuinslang doet wonderen.
• Als u in de moestuin de sjalotten nog niet hebt geoogst, dan wordt het nu wel tijd.
• Op het gewone onderhoud na hoeft er niet zo heel veel in de tuin te gebeuren in de zomermaanden. Toch begint nu het vooruitkijken. Tweejarige planten als leeuwenbekken, stokrozen en vingerhoedskruid kunnen nu worden gezaaid.
• Veel mensen vinden het leuk om kalebassen en pompoenen te kweken. Maar niet iedere zomer is warm en droog, en in natte zomers gaan die vruchten snel rotten. Leg ze op wat stro, of op een stoeptegel.
[ITEMADVERTORIAL]
Planten van naam: Wie was Königin Charlotte?
Anemone x hybrida is de moderne naam voor wat we meestal Japanse anemonen of herfstanemonen noemen. Het woord ‘hybrida’ geeft aan dat deze anemonen niet zuiver Japans zijn, maar ook Chinees bloed bevatten. Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’ is genoemd naar Charlotte von Mecklenburg-Strelitz, de dochter van een Duitse hertog die op 8 september 1761 op zeventienjarige leeftijd trouwde met de Engelse koning George III. Het leven van Charlotte kende nogal wat tegenwind. Haar echtgenoot sleet de laatste jaren van zijn leven in een krankzinnigeninrichting. En haar beste vriendin, Marie Antoinette, werd tijdens de Franse revolutie onthoofd.
Koningin Charlotte, die vijftien kinderen baarde, was een muzikale vrouw. Zij kreeg muziekles van de jongste zoon van Johann Sebastian Bach en zong onder meer een aria die begeleid werd door Mozart tijdens een van diens bezoeken aan Londen. Daarnaast was zij een amateur-botanica en hielp ze met het opzetten van Kew Gardens, nu ’s werelds beroemdste botanische tuin. Ze had een warme belangstelling voor het werk van de landschapsarchitect Capability Brown.
De naar haar genoemde herfstanemoon bloeit in het najaar met halfgevulde roze bloemen en wordt nog altijd als een van de sterkste Japanse anemonen beschouwd.
Stap voor stap: pruimenboom snoeien
Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd: het snoeien van fruitbomen midden in de zomer. Maar de hoofdregel voor het snoeien van fruitbomen luidt: snoei steenvruchten in de zomer en pitvruchten in de winter. Steenvruchten zijn kersen, pruimen en perziken, en pitvruchten appels en peren. Kersen hebben weinig snoei nodig, maar pruimenbomen krijgen vaak een dichte kroon en kunnen dan wat worden gefatsoeneerd. Het doel is te streven naar een open kruin die lucht en licht doorlaat, waardoor alle vruchten zonlicht krijgen en ze minder gevoelig zijn voor rottingsziekten dan vruchten in een dichte kruin.
• Haal takken die het ideale model verstoren met een snoeizaag weg.
• Laat bij dikke takken de stomp zitten die ‘kapstok’ wordt genoemd.
• Dun vervolgens de kruin van de boom zoveel mogelijk uit, waarbij kruisende takken en gebroken takken als eerste worden weggehaald.
• Als u tevreden bent met het verkregen model, kunt u tot slot de kapstokken weghalen.
• Goed om te weten: de beste tijd om een pruimenboom te snoeien, is in de nazomer, na de oogst. Snoei in ieder geval voordat het blad er in het najaar afvalt.
Nader verklaard: Afrikaantje
Onze bekendste eenjarige plant, het afrikaantje, komt helemaal niet uit Afrika maar uit Mexico. Door Spaanse kolonisten werd de plant meegenomen naar Spanje en van daaruit verspreidde het plantje zich razendsnel over Noord-Afrika, Zuid-Europa en Azië.
Toen keizer Karel V een veldtocht door Noord-Afrika had gemaakt nam hij zaad van het afrikaantje mee. Hij beschouwde zichzelf als ontdekker van de plant en noemde hem ‘Flos Africanus’: bloem uit Afrika. Hiermee was het misverstand, dat tot op de huidige dag voortleeft, geboren. Afrikanen zelf noemen het plantje trouwens anders; zij hebben het meestal over ‘kakibush’. Het afrikaantje werd tot voor kort als een oubollig plantje gezien, maar de laatste tijd maakt het furore als biologisch bestrijdingsmiddel van bodemparasieten.
Bijzondere kwekerij: De Ferdinandushof in Zeeuws-Vlaanderen
Vlak bij de Belgische grens, tussen het Nederlandse Axel en het Belgische Zelzate, vindt u in het dorp Overslag een van de meest sfeervolle kwekerijen van zuidelijk Nederland. Het bedrijf bestaat uit een oude boerderij met de bijbehorende schilderachtige schuren, waaromheen een aantal voorbeeldtuinen zijn gegroepeerd.
Een specialiteit – beslist niet de enige – van de Ferdinandushof zijn winterharde exotische planten als mimosa, palmen, cactussen en eucalyptusbomen. In de borders wordt bewezen dat deze planten meer vorst verdragen dan algemeen wordt aangenomen. Vooral na de afgelopen behoorlijk koude winter is een bezoek aan de Ferdinandushof leerzaam. Openingstijden: zo en ma van 13 tot 17 uur; di en wo van 10 tot 17 uur. www.ferdinandushof.nl