Tuinklusjes in juni

Een aantal leuke tuinklusjes die u uitstekend in juni kunt doen en bovendien vele tips voor een mooiere tuin! Fleur uw tuin op met het maandelijkse tuinadvies van Romke van de Kaa.

  • In juni zijn niet alleen de tuinplanten, maar ook de onkruiden al weer flink aan de groei. Wees voorzichtig met wieden, want dit is ook de tijd waarin allerlei interessante zaailingen verschijnen.
  • Geef hagen flink wat mest. Juist omdat de struiken in een haag zo dicht bij elkaar staan, concurreren ze met elkaar en hebben ze meer mest nodig dan alleenstaande heesters.
  • Snoei alle groenblijvers als dat nodig is en kies daarvoor liefst een bewolkte dag, om de schade aan het blad te beperken.
  • Hebt u aardbeien in de tuin? In juni kunnen de eerste aardbeien worden geplukt. Pluk ze altijd met een kroontje eraan, dan blijven ze langer goed.
  • Hanging baskets kunnen in juni snel uitdrogen. Geef ze ’s morgens water, maar op droge dagen ’s avonds nog een keer.
  • Geef kuipplanten iedere week mest, opgelost in het gietwater.

Stap voor stap: waterlelies planten


Waterlelies zijn pas laat in het seizoen te krijgen. Dat komt doordat waterplantenkwekers de hele dag met hun handen in het water werken, en dat doen ze liever in water dat al door de zon is opgewarmd. Plant waterlelies altijd in een mandje en nooit direct in de grond op de bodem van de vijver: daaruit zijn ze nooit meer los te krijgen, mocht dat later nodig zijn.

  • Neem een plastic waterplantenmandje en bekleed dat met een lap jute.
  • Vul het mandje gedeeltelijk met kleihoudende grond.
  • Plant de waterlelie, vul de grond aan en vouw de jute over het mandje dicht.
  • Waterleliewortels zijn licht en blijven drijven; daarom is het een goed idee om het mandje met grind te verzwaren. Leg het grind niet onderin maar bovenop, dan houdt het zowel de grond als de waterlelie op z’n plaats.
  • Nu volgt de tewaterlating. In een grote vijver vol water valt het soms niet mee om de plant op z’n plaats te krijgen. Handig trucje: maak aan de vier hoeken van de mand touwtjes vast en knoop die aan elkaar, haak een hark aan de lus en laat de mand voorzichtig zakken.

Wie was Zéphirine Drouhin?

De beroemdste doornloze roos heet Zéphirine Drouhin: een cyclaamroze bourbonroos met een zware, zwoele, ouderwetse rozengeur. Bourbonrozen zijn in het begin van de 19de eeuw op het eiland Réunion ontstaan. De roos werd in 1868 door de Franse rozenkweker Bizot op de markt gebracht. Van Bizot is niet veel
bekend, behalve dan dat hij van goede wijn hield. Vooral de bourgognes smaakten hem uitstekend. Een beroemd wijnhuis in de Bourgogne was in die tijd het huis Drouhin. Het verhaal gaat dat Bizot zijn roos naar de vrouw van wijnmaker Drouhin heeft genoemd in ruil voor een vat rode bourgogne.

Zéphirine is later zó beroemd geworden dat zij tegenwoordig bekendstaat als ‘de’ doornloze roos. Dat suggereert dat er maar één doornloze roos bestaat, maar er zijn er meerdere. Zo heeft ‘Zéphirine Drouhin’ een dochter: in 1919 werd in Noord-Ierland een spontane mutatie van Zéphirine gevonden. Eén tak droeg bloemen die beduidend lichter van kleur waren dan de nogal felgekleurde bloemen aan dezelfde struik. Van die tak werden stekken gemaakt en deze dochter van Zéphirine werd ‘Kathleen Harrop’ gedoopt. Dat is een minder welluidende naam, maar ‘Kathleen Harrop’ is toch maar mooi de favoriete doornloze roos van diegenen die het cyclaamroze van de moeder wat al te uitgesproken vinden. Zowel moeder Zéphirine als dochter Kathleen worden zo’n drie meter hoog. Wie was Kathleen Harrop, zult u zich nu misschien afvragen. Maar dat is een andere generatie en een ander verhaal.

Nader Verklaard: Flanelstruik

De wetenschappelijke naam is Fremontodendron californicum en zelfs wie geen klassieke talen heeft geleerd, zal kunnen concluderen dat de struik uit Californië komt. Dat klopt, en de flanelstruik is in onze streken dan ook maar matig winterhard. Plant hem tegen een muur, waar u hem makkelijk met een rietmat tegen strenge vorst kunt beschermen, of in een grote kuip en draag (of rijd) hem ’s winters naar binnen. De flanelstruik bloeit met grote gele bloemen. De jonge bladeren en uitlopers zijn bedekt met een goudglanzend vilt of flanel dat je er met je vingers af kunt wrijven. Wees hiermee wel voorzichtig: het flanel kan bij sommigen hevige aanvallen van hooikoorts veroorzaken.

Agenda

6 juni
Plantjes kopen bij Kasteel Hernen.
Deze jaarlijkse tuinmarkt wordt georganiseerd op een locatie die op zich al de moeite waard is: de oprijlaan van het 14de eeuwse kasteel Hernen (gemeente Wijchen) in het Land van Maas en Waal. Het is een intieme markt waaraan 25 gedreven kwekers en liefhebbers deelnemen.
De kasteeltuin is speciaal voor de tuinmarkt opengesteld. U kunt ook het kasteel zelf bezoeken. De tuinmarkt wordt door enthousiaste vrijwilligers georganiseerd en de opbrengsten zijn bestemd voor een goed doel. Open van 10 tot 17 uur. Entree volwassenen €3,50, kinderen €1,50 (inclusief bezichtiging van het kasteel).

Adres: Kasteel Hernen,
Dorpsstraat 40, Hernen.
T 0478-53 19 76.


6 en 7 juni, 13 en 14 juni
Voor de allerlaatste keer: open tuindagen bij Ineke Greve (Huys de Dohm) in Heerlen.
In het Zuid-Limburgse heuvelland, vlakbij Heerlen, ligt een van de meest romantische tuinen van Nederland: de tuin van Ineke Greve, voor tuinliefhebbers een begrip. Dit jaar wordt de tuin voor het laatst voor het publiek opengesteld. Maak er gebruik van nu het nog kan! Open van 10 tot 17 uur.

Adres: Huys de Dohm, De Doom 50, Heerlen. T 045-571 04 70 of www.inekegreve.nl.


21 juni
Op de langste dag: avondrondleiding in de Costerustuin, Hilversum.
In Hilversum bevindt zich de Botanische tuin Dr. Costerus, een tuin die is opgericht door Jan Costerus, die leraar biologie was aan een HBS in Amsterdam. De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en heeft nog steeds een educatief karakter: (bijna) alle planten, bomen en struiken hebben een etiket met de wetenschappelijke naam. Op 21 juni, de langste dag, wordt ’s avonds een speciale rondleiding georganiseerd onder leiding van een deskundige gids. Graag van tevoren telefonisch aanmelden.
De tuin is daarnaast iedere dag gratis toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Nieuwe donateurs zijn van harte welkom.

Adres: Botanische tuin Dr. Costerus, Zonnelaan 4-Z, Hilversum.
T 035-624 77 65 of
www.costerustuin.nl.

 

Bron 
  • Plus Magazine