Uw gezondheid: ogen

Uw ogen, houd ze in de gaten. Want schade aan het netvlies is vaak te voorkomen.

Ogen zijn kwetsbare instrumenten en net als de rest van het lichaam onderhevig aan slijtage. Vooral schade aan het netvlies is vaak definitief en moet je snel herkennen om tijdig in te grijpen. De ogen zijn immers vitaal gereedschap om van de wereld te kunnen genieten.

Zo blijft u op scherp

Een oog is te vergelijken met een camera. Je hebt een lichtgevoelige plaat - het netvlies - en een systeem van lenzen om het beeld scherp op het netvlies te krijgen - de lens en het hoornvlies. Problemen met het scherpstelmechanisme zijn meestal redelijk op te lossen. Bijna iedereen van rond de zestig heeft een leesbril en bij velen van ons zullen de ooglenzen later troebel worden (staar). Met het plaatsen van een kunstlens zie je dan helderder dan ooit, want een echte lens is niet zo helder als een kunstlens. Problemen met het netvlies zijn vaak definitief. Het is daarom belangrijk om de verschijnselen te herkennen, zodat op tijd kan worden ingegrepen.
Wat zijn de bekendste oogaandoeningen die het zicht aantasten?

Glaucoom

Hierbij is de druk in de oogbol verhoogd en raakt de doorbloeding verstoord. Dit beschadigt de oogzenuw en geeft blinde vlekken in het gezichtsveld, vaak eerst aan de randen, maar uiteindelijk overal. Bijna alle opticiens en veel huisartsen kunnen de oogdruk meten. Wie familieleden heeft met slechte ogen of glaucoom, zou dat zeker eens moeten laten doen, maar eigenlijk geldt dat voor iedereen. Er zijn vele oogdruppels die de druk kunnen verlagen en het gezichtsvermogen kunnen redden.

Maculadegeneratie

Bij deze ziekte neemt in de gele vlek (het centrale deel van het netvlies waarmee we kleuren zien) het aantal lichtgevoelige cellen snel af en ontstaan er vaatproblemen. Daardoor gaat juist het centrum van het gezichtsveld als eerste verloren. Een typische klacht in het begin zijn nabeelden na het kijken in fel licht. In een vroeg stadium kan het proces vertraagd worden, onder meer met laserbehandeling. Recente onderzoeken hebben laten zien dat het eten van vis en veel lichaamsbeweging beschermen tegen maculadegeneratie; vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en zink kunnen het proces vertragen.

Diabetische retinopathie

Hierbij raken de kleinste vaatjes van het netvlies beschadigd en dat veroorzaakt zuurstofgebrek. De vaatjes gaan woekeren, zodat veel 
vaatjes van slechte kwaliteit ontstaan, die kunnen gaan bloeden. Diabetische retinopathie is vrij goed te voorkomen met laserbehandeling. Deze aandoening komt vooral voor bij mensen met diabetes. Ongeveer 15 procent van alle mensen met ‘ouderdomssuiker’ heeft retinopathie. Van het netvlies zijn met snel ingrijpen - bijvoorbeeld met laserbehandeling - wel vaak delen te redden, maar wat eenmaal stuk is, is echt verloren. Met tekenen van netvliesschade moet u onmiddellijk naar een arts en niet afwachten of het morgen beter gaat.

Alarmsymptomen

Typische tekenen van 
netvliesschade zijn:
  • blinde vlekken (kokerzien): een wazig beeld aan de randen van het gezichtsveld (overal tegenop lopen)
  • centraal slecht zien (moeite met lezen, tv-kijken, gezichten 
herkennen)
  • vervormde beelden zien
  • lang aanhoudende nabeelden
  • lichtflitsen
  • het snel helemaal ‘uitvallen’ van het beeld.

Informatie:
Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids