Vakantiedagen uitbetaald na overlijden

Hebben nabestaanden na het overlijden van een werknemer recht op vakantiegeld? Volgens een recente uitspraak wel.

Het overlijden van een naaste is emotioneel doorgaans al een enorm zware belasting. En nabestaanden krijgen niet altijd waar ze recht op hebben.

Zo zijn er veel werkgevers die na het overlijden van een werknemer wel het loon en een evenredig deel van het vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering uitbetalen, maar de vakantiedagen laten vervallen. Daar is weleens een rechtszaak over gevoerd, waarbij de uitspraak was dat het recht op vakantie een ‘persoonlijk recht’ is. Na overlijden kan de werknemer daar geen aanspraak meer op maken, dus mochten deze dagen volgens een kantonrechter in Assen komen te vervallen.

Een kantonrechter in Heerenveen blijkt er anders over te denken. Die heeft recent bepaald dat werkgevers de vakantiedagen die een werknemer bij zijn overlijden nog had, moet uitbetalen aan de erfgenamen. Omdat het – zo stelde de rechter – voor het recht op uitbetaling niet uitmaakt op welke manier het arbeidscontract is beëindigd. Als men ontslag neemt worden de niet opgenomen vakantiedagen uitbetaald, bij overlijden moet dat dan ook.

FNV Bondgenoten vindt dit volkomen logisch: “Natuurlijk zijn gespaarde vakantiedagen van overleden werknemers geld waard en is dat bestemd voor de nabestaanden.” Brancheorganisatie MKB-Nederland is het daar niet mee eens, daar zijn ze bang dat werkgevers bij overlijden grote bedragen moeten gaan uitbetalen, doordat een werknemer een ‘stuwmeer’ aan vakantiedagen heeft opgebouwd. FNV maakt daarmee korte metten: dan moet de werkgever maar zorgen dat de werknemers op vakantie gaan, daar zijn die vakantiedagen voor bedoeld.

In de afwikkeling van een overlijden is het dus belangrijk om in de gaten te houden hoe de eventuele werkgever omgaat met de ongebruikte vakantiedagen. Help de baas gerust herinneren!

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl