De varkens van biologisch varkensbedrijf ’t Helder mogen zichzelf zijn. Ze spelen tikkertje en wroeten in de modderpoel.
Ze hebben het mooiste vak dat er is, vinden Dick en Berdy Sloetjes uit Huppel, bij Winterswijk. Ze zouden niets anders willen zijn dan biologisch varkenshouder. Ze genieten als de dieren door de stal rennen of tevreden liggen te knorren in de wei. Op hun varkensbedrijf ’t Helder mogen de zeugen en biggen hun natuurlijke varkensgedrag vertonen. Ze hebben ruime, warme hokken en ze kunnen naar buiten als ze frisse lucht of beweging willen.
“Zou u niet ieder varken zo’n leven gunnen?”, vraagt Berdy zonder antwoord te verwachten. Want voor haar en Dick is het wel duidelijk. “Wij vinden het zo waardevol dat de dieren kunnen leven op een manier die past bij hun natuurlijke gedrag. Onze overtuiging is ook dat dieren die goed in hun vel zitten hun energie aan ons doorgeven. Als u een stuk vlees van een van deze varkens eet, pakt u die energie mee.” Als om Berdy’s woorden te onderstrepen, heft een van de roze dames die in de ondiepe modderpoel liggen haar kop en laat een luide knor horen. De andere varkens rennen en spetteren als stoeiende kleuters door de poel.
De meeste varkens in ons land brengen hun korte leven door in krappe hokken zonder daglicht. De dieren van biologische varkenshouders worden niet als massaproduct maar als dier behandeld. Op ’t Helder scharrelen zo’n duizend varkens rond. Elk van de honderd zeugen werpt twee keer per jaar ongeveer twaalf biggetjes. Zes weken mogen de kleintjes bij hun moeder blijven, dan gaan ze op vast voedsel over. Al vanaf de eerste dag kunnen ze zelf kiezen wat ze willen: in de stal spelen met de andere biggetjes, buiten rennen of lekker dicht bij moeder in de verwarmde kraambox liggen.
“Varkens liggen het liefst te slapen zoals wij mensen dat ook doen”, vertelt Dick. “Kijk maar. Wij slapen met alleen het hoofd boven de dekens. De varkens duwen hun kont tegen de wand van de box en steken hun kop tussen de lamellen door naar buiten.” Na een maand of acht gaan de dieren naar de slacht. Berdy: “Natuurlijk voelt het dubbel als ze worden opgehaald. We zouden ze het liefst allemaal houden. De dieren die meegaan, kijk ik altijd even in de ogen, ik geef ze een knikje of een high five tegen de snuit en ik zeg: ‘Bedankt beesten! Jullie hebben het fantastisch gedaan.’”
Doen!
- Bezoekers zijn altijd welkom op het erf van ’t Helder. Naast de modderpoel staat een bankje, in de stroschuur kunt u zelf een kop koffie of thee maken. In de Schoppe, een voormalige schuur, zit een B&B. De winkel-aan-huis is zaterdag van 14-17 uur open. Van tevoren besteld vlees kan alle dagen worden afgehaald. ’t Helder bezorgt ook aan huis, door heel Nederland (ook biologisch vlees van kip, rund, lam en geit). Adres: Huppelseweg 21, Winterswijk. T 0543-56 25 22.
- In de stroschuur van ’t Helder liggen fietsroutes (€1): de Smokkelpadroute en de Natuurlijke-energieroute. Beide voeren deels door Duitsland.
- Voor wie liever wandelt, is er het Poggepad (1,5 km) langs de varkens en de maïs- en graanakkers van ’t Helder naar een prachtige kikkerpoel, eventueel met speurtocht (€2).
- Vanaf B&B De Balkende Ezel (op 1,5 km afstand van ‘t Helder) kunt u een wandeltocht door de bosrijke omgeving van Huppel maken, vergezeld door een ezel met picknickmand.
- Plus Magazine