Van eigen bodem: Knoflook

Knoflook komt niet alleen uit China en de landen rond de Middellandse Zee. Bij Leusden, tussen de weilanden en akkers, teelt Kees Huijbregts maar liefst 160 verschillende soorten knoflook.

Missing media-item.Soms staat hij oog in oog met een ree, ziet hij een vos langs de bosrand scharrelen of een muis wegrennen. “Gelukkig lusten die allemaal geen knoflook”, weet Kees Huijbregts. Elk najaar poot hij een arsenaal aan vrienden en kennissen, 50.000 knoflooktenen op zijn kwekerij Eemlook, even buiten Leusden. Met deze klus gaat een week of vijf heen. Daarna harkt hij alle 50.000 gaatjes dicht en dekt hij de grond af met stro om de knoflook tegen de winterse vorst te beschermen.

Missing media-item.Tot maart hoeft hij er niet naar om te kijken, maar dan begint het onkruid weer te groeien. “Het grootste deel van mijn werk bestaat uit onkruid wieden”, vertelt Kees. “Alles moet er met de hand uit getrokken worden. Arbeids­intensief, maar ook leuk. Er gaat voor mij niks boven lekker met m’n handen in de grond wroeten.” In langgerekte smalle bedden teelt ‘Kees Knoflook’ zoals zijn vrienden hem sinds jaar en dag noemen meer dan 160 verschillende knoflooksoorten.

Missing media-item.Het is een fascinatie die ooit begon met maar één soort. “Ruim 25 jaar geleden had ik een tijdje een groentenkwekerij in Portugal. Mijn afnemers vroegen naar knoflook, dus begon ik dat ook te telen. Ik bleek het een heel leuk gewas te vinden. Knoflook is lekker, het ziet er mooi uit en ik vind het intrigerend: je stopt één teentje in de grond en er komt een prachtige bol uit.”


Missing media-item.De beloning voor het gevecht tegen het onkruid komt meestal tegen eind april. Dan kan de eerste knoflook, de lentelook, geoogst worden. Een week of zes later tonen ook de andere soorten hun wonderlijk gevormde stengels. Zodra de bloemstengels boven de bladeren uitkomen, moeten ze eraf, anders gaat de energie naar de bloemen in plaats van naar de bollen. Als de bladeren voor tweederde deel geel zijn, is het tijd om te oogsten. Met de spitvork en eindeloos geduld wippen Kees en zijn trouwe helpers de bollen met loof en al uit de grond. Per soort worden ze in bosjes van tien bijeengebonden, waarna ze vier tot zes weken in de nok van de schuur hangen te drogen. Daarna kunnen ze worden verkocht.

Doen!

  • De knoflook van Kees is onder meer verkrijgbaar in Leusden, in de winkel van biologische boerderij De Riet van Jan en Cobie de Kruijf. Daar zijn ook aardappelen, eieren en seizoensgroenten te koop. Als de boerin niet thuis is, is het zelfbediening in de boerderijwinkel. Adres: Aschatterweg 233, Leusden.
  • Boerderij De Riet heeft ook een kookstudio: zelf de aardappelen uit de grond halen en koken met biologische producten. Op 16 juli is er een knoflook- kookworkshop, kosten €75 p.p. T 0342-45 13 75 of kookstudioderiet.
  • Meer weten over Kees Huijbregts’ knoflook? Kijk op zijn website.
  • Ontdek het mooie buitengebied van Leusden en loop het Snorrenhoefpad (9 km). Dit is een van de Utrechtse en Gelderse Klompen­paden, met wandelingen door het agrarisch cultuurlandschap. De routes gaan zo veel mogelijk over onverharde paden, langs boerenerven en door weilanden.Startpunt: café-restaurant De Roskam, Hessenweg 212, Achterveld.
Lees ook:
Bron 
  • Plus Magazine