Automobilisten die vermoeid achter het stuur zitten worden ook wel ‘slaaprijders’ genoemd. Een slaaprijder brengt niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook de andere weggebruikers. Vermoeide bestuurders hebben maar liefst vier keer meer kans op een ongeluk.
Het blijkt dat in bijna 15 procent van de ongevallen vermoeidheid een rol speelt. Dat zijn jaarlijks zo’n 700 tot 1000 ernstige ongevallen waarbij mensen overlijden of zwaargewond raken. Ook slaapstoornissen, slechte lichamelijke conditie, stress, alcohol, drugs en medicijnen vergroten de kans op slaaprijden.
Niet voor niets startte toenmalig verkeersminister Eurlings in 2009 de campagne ‘word geen slaaprijder’.
Zeker in vakantieperiodes als zomer- en wintervakantie beginnen we onze reis vaak niet uitgerust. We zijn blij dat we er even lekker tussenuit kunnen en hebben de neiging om in een ruk door te jakkeren om zo snel mogelijk op de vakantiebestemming te zijn. Daardoor raken we vermoeid en dat kan niet alleen onderweg gevaarlijke situaties opleveren, maar ook op het vakantieadres kan de stress van de reis een flink deel van de vakantiepret bederven. Door alert te zijn op de signalen van vermoeidheid en met wat eenvoudige tips kunt u slaaprijden voorkomen en komt iedereen veilig op de vakantiebestemming aan.
De tekenen van vermoeidheid zijn:
- Veel geeuwen
- Vermoeide, zware en brandende ogen
- Moeite om op eigen rijstrook te blijven
- Trage reactie
- Afdwalende gedachten
- Verkeerstekens en verkeersborden (bijna) missen
Gaat u knikkebollen dan bent u al –bijna- te laat!
Wat kunt u doen?
- Parkeer op de eerste parkeerplaats die u tegenkomt en rust minimaal 30 minuten uit
- Probeer een overnachtingsplek te vinden als u te vermoeid bent
- Laat, als dat kan, iemand anders rijden. Rust dan wel uit en ‘rij niet mee’
Snoepen, praten, koffiedrinken, energiedrankjes:
ze hebben weinig tot geen zin. Dit zijn slechts heel tijdelijke lapmiddelen die alleen maar helpen op het moment zelf. Is de koffie op, dan slaat de vermoeidheid weer toe.
Kritieke tijden
Het is bekend dat vermoeidheid eerder toeslaat tussen 14.00 uur en 16.00 uur en tussen 2.00 en 6.00 uur ’s nachts. Hou daar rekening mee en probeer ’s nachts rijden te voorkomen!
Voor- en tijdens de reis
- Hoe uitgeruster u op reis gaat, hoe beter het is. Probeer dan ook de avond voor vertrek op tijd naar bed te gaan. Slaap minimaal 6 uur voor u een lange reis gaat maken. Te veel alcohol heeft een negatieve invloed op uw nachtrust.
- Stress is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid. Voorkom dat door de reis, de route en de rustpauzes grondig voor te bereiden. Een navigatiesysteem kan veel stress onderweg schelen.
- Vertrek op tijd zodat u met gemak een eventuele aankomsttijd kunt halen.
- Boek vooraf een overnachting zodat u niet hoeft te zoeken op het moment dat het allemaal al moeilijker is.
- Eet lichte maaltijden voor en tijdens het rijden. Zware kost werkt vermoeidheid in de hand.
- Drink geregeld water
- Hou het koel in de auto. Warmte en roken maken je slaperig.
- Wissel rijden af met beweging. Stop na 2 uur en neem een kwartier pauze.
- Langer stoppen kan nooit kwaad en is bij slechte omstandigheden ook aan te raden. Bij bijvoorbeeld sneeuw en gladheid is autorijden extra vermoeiend.
Gaat u naar de sneeuw? Zorg er dan ook voor dat uw auto tip top in orde is en neem de nodige veiligheidsmaatregelen.
- Meer informatie? Kijk op www.wordgeenslaaprijder.nl