Verzekerd van droge voeten?

Getty Images

De vrijwillige overstromingsverzekering lijkt een tweede kans te krijgen, nu de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geen voordeel ziet in een verplichte overstromingsverzekering.

Een verplichte verzekering zou consumenten en bedrijven 155 tot 310 miljoen euro per jaar kosten, maar de helft van de Nederlanders woont in gebieden die niet kunnen overstromen. De ACM vindt het niet correct dat deze mensen moeten betalen voor een risico dat zij zelf niet lopen. Bovendien zouden de uiterwaarden, die bedoeld zijn om te overstromen, uitgesloten zijn van de verplichte verzekering. Sinds de Watersnoodramp in 1953 is het niet mogelijk overstromingsschade te verzekeren. Bij schade kunnen mensen wel een beroep doen op de overheid, via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Vrijwillig
In september vorig jaar introduceerde de Vereniging Eigen Huis samen met verzekeraar Neerlandse een catastrofeverzekering die een huis verzekert tegen overstromingsschade, aardbevingsschade, terroristische aanslag en bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De hoogte van de premie is afhankelijk van de kans op een catastrofe: veel gevaar betekent een hoge premie.

Of verplicht
Enkele maanden later kwam het Verbond van Verzekeraars met het idee om schade door overstromingen – verplicht – op te nemen in de inboedel-, inventaris- en opstalverzekering, op voorwaarde dat de NMa, de voorloper van de ACM, het plan zou goedkeuren. Dat is nu dus niet gebeurd, zodat een verplichte overstromingsverzekering er hoogstwaarschijnlijk niet zal komen.

Bron

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl