50-plussers eten gemiddeld meer vis dan andere leeftijdsgroepen. Dat is positief, aangezien vis veel onverzadigde vetten bevat die het risico op een hartinfarct verkleinen. Hoe zit het precies met vis?
Vis bevat de zogenaamde omega 3-vetzuren (EPA en DHA), om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen is het belangrijk dat u hier voldoende van binnen krijgt. Daarom wordt aangeraden twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis.
De vetzuren uit vis hebben niet of nauwelijks effect op het cholesterolgehalte. Wel hebben ze een gunstige invloed op andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten gezond blijven.
Caloriebeperkt dieet
Vis past daarnaast prima in een caloriebeperkt dieet. Als je aan het afvallen bent wil je natuurlijk calorieën beperken en de makkelijkste manier is bezuinigen op vet. Dit is bij vis geen probleem want vette vis is wat calorieën betreft te vergelijken met een gemiddeld vet stukje vlees en magere vis bevat vaak nog minder calorieën dan vlees of kip.
Belangrijk voordeel van vis ten opzichte van vlees is dat vis voornamelijk het gezonde, onverzadigde, vet bevat en vlees vaker het ongezonde, verzadigde, vet. Laat vette vis niet weg, voor de omega 3 vetzuren is het belangrijk die minimaal één keer per week te nemen. Gebruik als je op de calorieën let wel een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen.
Waar wel vaak veel calorieën in zitten zijn sausjes, olie en room. Beperk het gebruik van deze producten, daarmee bespaar je de meeste calorieën. Om u te helpen bij het zoeken naar een magere, matig vette of vette vissoort hebben wij het volgende lijstje opgesteld.
Vette soorten: haring, makreel, paling, sprot, zalm
Matig vette soorten: ansjovis, forel, garnalen, heilbot, mul, pangasius, poon, roodbaars,
sardien, schol, tarbot, tonijn, zeewolf, zeebaars, zwaardvis
Magere soorten: coquilles, inktvis, kabeljauw, koolvis, mosselen, oesters, schelvis, tilapia, tong, wijting, zeeduivel
In vis zitten ook belangrijke vitaminen en mineralen. Vis is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature jodium bevat en dit mineraal hebben wij nodig voor de werking van de schildklier. Naast jodium bevat vis van nature ook zink, deze stof heeft het lichaam nodig voor een goede weerstand tegen ziekten en het speelt een rol bij smaak, reuk en gezichtsvermogen.
Vis is ook rijk aan de mineralen selenium en chroom. De schildklier heeft selenium nodig om goed te kunnen functioneren en chroom helpt bij het handhaven van het cholesterolgehalte in het bloed en bij de werking van het hormoon insuline, wat ervoor zorgt dat je cellen genoeg energie krijgen.
Vitaminen
Naast mineralen bevat vis ook nog een aantal belangrijke vitaminen zoals vitamine A, deze is belangrijk voor de ogen, de huid en de weerstand. Daarnaast bevat vis vitamine D, wat belangrijk is voor de botten en de tanden. Als laatste bevat vis ook nog vitamine B12 wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Dat 50 plussers de grootste viseters zijn is dus een positieve ontwikkeling. Behoort u echter nog niet tot die groep die veel vis eet? Wellicht heeft dit artikel u overgehaald om ook bij u thuis eens wat vaker een visdag in te lassen. Uw gezondheid zal u dankbaar zijn.
Dit artikel is geschreven door Sabine van Kan, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl
Meer info
Wilt u meer informatie lezen over gezonde voeding en afslanken? Neem dan eens een kijkje op de website