Volledig vooruitbetalen op internet?

Bij webwinkels moet je vaak je aankoop vooruitbetalen. Dan vind ik toch wel een risico. Maar sommige webwinkels hebben alleen die betaalmogelijkheid. Is dat eigenlijk wel toegestaan?

Nee, een webwinkel die alleen producten aanbiedt tegen volledige vooruitbetaling handelt niet volgens  de wettelijke regels. De wet zegt dat bij het kopen van producten – ook in een gewone winkel - een vooruitbetaling oftewel een aanbetaling maximaal 50% mag bedragen. Alleen als u uitdrukkelijk samen met de verkoper afspreekt om daarvan af te wijken is een volledige vooruitbetaling toegestaan.
Zo’n individuele afwijkende afspraak zal zich bij een webwinkel niet snel voordoen.

Dat betekent dat een webwinkel naast de volledige vooruitbetaling ook een andere manier van betalen moet aanbieden. Zodat u ook kunt kiezen om na levering van uw aankoop te betalen. Bijvoorbeeld met acceptgiro, of onder rembours. Vooruitbetalen kan een risico inhouden. Bijvoorbeeld als een winkel failliet gaat, of er wordt niets geleverd en u maar moet afwachten of u uw geld terugkrijgt.



Bij het afsluiten van een dienst maar ook het boeken van een reis geldt deze regel niet. Daar is het wel toegestaan om u volledig vooruit te laten betalen. Bij het boeken van vakantiereizen of vliegtickets is het ook heel gebruikelijk om vooruit te betalen. De wet verplicht aanbieders van vakantiereizen voor een garantieregeling te zorgen, zodat u geen risico loopt bij een faillissement. Het SGR – de Stichting Garantiefonds Reisgelden – biedt zo’n garantie. Let er dus op als uw een vakantiereis boekt dat uw reisorganisatie is aangesloten bij het SGR of dat er misschien een andere goede garantieregeling bestaat.

Twijfelt u of het voldoende veilig is om vooruit te betalen?
Kijk voor meer informatie en tips over online winkelen en hoe je de betrouwbaarheid van een webshop kunt beoordelen op http://www.consuwijzer.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl