Als u na een scheiding of het overlijden van uw partner weer behoefte krijgt aan een nieuwe relatie, kunt u weer gaan 'daten'. Maar wat doet het met je om weer op zoek te gaan naar een partner?
Als uw gescheiden bent, of uw partner is overleden, dan komt er op een bepaald moment toch weer de behoefte aan een nieuwe vriendschap of relatie. En om die te vinden, gaat u weer ‘daten’. Maar hoe makkelijk of hoe moeilijk is dat als je dat al zo lang niet meer hebt gedaan? En wat doet dat met je? Ook belangrijk: hoe en waar vindt u een mogelijke partner?
Het is niet zo onlogisch dat het op latere leeftijd moeilijker is om een partner te vinden dan wanneer je jong bent. De tijd van spontane ontmoetingen in een bar of op school is voorbij en hoe loop je nu nog een mogelijke partner tegen het lijf. Er is dan ook niks mis mee om een relatiebureau in te schakelen of eens op een datingsite te kijken. Gelukkig is dat tegenwoordig geen taboe meer. Mensen schamen zich er niet meer voor om hun geluk via internet of een bureau te vinden.
Gevoelens zijn normaal
Heeft u de stap genomen en gaat u voor het eerst weer daten, dan kunt u te maken krijgen met allerlei verschillende gevoelens. Natuurlijk is het spannend, maar u kunt zich tegelijkertijd ook schuldig voelen ten opzichte van de vorige partner of uw kinderen. En dan de onzekerheid: wat kunt u verwachten van een nieuwe partner, die niet is meegegroeid met uw ouder wordend lichaam. Het is moeilijk om uzelf een houding te geven. Daten is een spel met soms wat hindernissen. Maar zijn die eventuele hindernissen overwonnen dan blijkt het geluksgevoel uiteindelijk het sterkst.
Ans: ‘de eerste stap zetten’
Ans (67) werd weduwe op haar 59e. De eerste jaren na de dood van haar man was ze vooral bezig met verwerken van het verdriet. “Hij was mijn grote, en eerste, liefde. Ik had verwacht dat ik met hem oud zou worden. Dat was helaas niet zo. Na een paar jaar intens verdriet ging ik toch ook een ‘maatje’ missen. Een arm om me heen, gezelligheid thuis, niet meer alleen zijn. Mijn zoon stelde me voor om me in te schrijven bij een datingsite. Daar schrok ik toch wel van. Ik voelde me schuldig, het voelde als verraad. Ik wilde graag weer iemand om me heen, maar moest er tegelijkertijd niet aan denken. Een nieuwe man. Hoe moest ik daar mee omgaan? Toch schreef ik me in. Ik had echt de bibbers toen ik een reactie kreeg en durfde niet te reageren. Stom hé. Na een paar weken kreeg ik een mailtje van een andere man. Zijn vrouw was overleden en hij vertelde dat hij heel graag weer iemand in zijn leven wilde, maar daar een beetje bang voor was. Dat was uit mij hart gegrepen. Dat herkende ik!. Hoe vreemd het ook klinkt, ik was opgelucht dat ik niet de enige was met dit soort gevoelens. Deze man heb ik wel teruggeschreven. Helaas hadden we geen ‘klik’, toen we elkaar ontmoetten, maar we zijn wel emailvrienden gebleven.”
Sinds 2 jaar heeft Ans een nieuwe relatie. “We zagen elkaar op een receptie en er sloeg een vonk over, echt waar. Toch liepen we niet te hard van stapel. Onze eerste zoen was best schrikken voor me, het gevoel van ontrouw kwam toch weer boven. Hij was gescheiden, en had er minder last van maar begreep me wel. We konden er samen goed over praten en door zijn begrip ging het al snel beter. We hebben het nu heel erg leuk samen. Nee, we willen niet trouwen, we hokken, en dat bevalt prima.”
Hans: ‘onzekerheid over mijn lichaam’
Angst om zichzelf letterlijk bloot te geven kostte Hans (58) bijna zijn relatie. “Het klinkt misschien raar, want meestal voelen vrouwen zich onzeker over hun uiterlijk, maar ik durfde me ook niet aan mijn nieuwe partner te tonen. Ik leerde Jenny 4 jaar geleden kennen via een datingsite. We hebben elkaar een poosje gemaild en foto’s uitgewisseld en ik vond haar leuk. Op een dag heb ik al mijn moed verzameld en haar gebeld. Dat gesprek duurde ruim een uur en toen ik de telefoon neerlegde was ik verliefd op haar stem. Na dat eerste telefoontje kregen we intensief belcontact, ook omdat we ver uit elkaar woonden. Uiteindelijk maakten we een afspraak om te zien of het in het echt net zo klikte als aan de telefoon. Het was eng, die eerste ontmoeting, ook al wisten we al veel van elkaar.
En ook in ‘het echt’ klikte het tussen Hans en Jenny. “Elk weekend zochten we elkaar op, afwisselend bij haar en bij mij. We sliepen keurig netjes in de logeerkamer om niets te overhaasten. Maar ja, je bent verliefd en uiteindelijk wil je meer dan alleen een nachtzoen. Dat gebeurde bij Jenny thuis. En toen kreeg ik het ineens Spaans benauwd. Toen zij zich uitkleedde vond ik haar prachtig, maar zelf durfde ik niet meer. Ik voelde me zo onzeker over mijn buikje, mijn operatielitteken en mijn niet meer zo strakke lijf. Jenny voelde zich afgewezen en dacht dat ik haar niet aantrekkelijk vond omdat ik niet verder ging. Na mijn uitleg over mijn onzekerheid was ze een beetje gekwetst omdat ik haar niet genoeg vertrouwde. Zij had ook iets moeten overwinnen zei ze. En terecht. We hebben elkaar een week niet gezien om er even over na te denken. Maar ik mistte haar zo en ben naar haar toegegaan. Dat was onze ‘eerste keer’ . Het was eng, maar ook erg mooi. Ik ben zo blij dat we samen zijn. Dit had ik nooit willen missen.”
Accepteren
Het is dus niet zo vreemd dat er allerlei emoties boven komen als u gaat daten. Accepteer dat. Erken de gevoelens die u heeft, en praat erover. Luister goed naar uw innerlijke stem, bewaak uw grenzen en stort u niet wanhopig in de armen van de eerste de beste die zich aanmeldt. Wees kritisch, maar tegelijkertijd realistisch in uw verwachting van de nieuwe partner. U neemt beiden een leven aan ervaringen mee.
En nu: geniet van uw eerste date
Of u nu een leuke vriendschap zoekt, of echt een nieuwe partner, daten is altijd spannend. Maar naast spannend, eng of onwennig kan het ook erg leuk zijn.
Tips en handige weetjes over daten en het zoeken naar een goed relatiebureau of -website vindt u in onze speciale datingspecial.