Volgens sommigen is ons drinkwater veel te duur. Maar er wordt weinig aan gedaan.
De rekening die we betalen voor ons drinkwater zou veel lager kunnen zijn. De waterbedrijven houden de tarieven kunstmatig hoog, en maken winsten die veel hoger zijn dan zou passen bij hun taken en de risico’s die ze lopen. De VEMW (belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers) heeft deze conclusie getrokken na een eigen onderzoek.
De drinkwaterbedrijven hebben een monopolie: we kunnen niet bij een ander aankloppen om water uit onze kraan te laten stromen. Ze lopen daardoor eigenlijk geen bedrijfsrisico en hoeven hun tarieven niet aan te passen door concurrentie. Enorme winsten zijn het gevolg, de waterbedrijven hadden in 2010 een eigen vermogen van in totaal 1,8 miljard euro. Onnodig hoge winsten, die komen uit de portemonnee van alle waterverbruikers.
Dit speelt al heel lang, begin vorig jaar schreven we er al eens over. Kennelijk vindt het kabinet dit onderwerp niet de moeite waard om aandacht aan te besteden en lukt het de Tweede Kamer niet om die aandacht op te eisen. De Consumentenbond heeft al eens gepleit voor een aparte Waterkamer bij de NMa (Nederlandse Mededingingautoriteit), zodat er beter toezicht gehouden kan worden op de waterbedrijven.
Er gebeurt echter niets. Intussen betalen wij veel te veel voor ons drinkwater, terwijl veel gezinnen iedere euro besparing erg goed kunnen gebruiken.
- geldenrecht.nl