Het is weer winter. Ik herinner me nog een ruzie met de buren over het vegen van de besneeuwde stoep afgelopen jaar. Mijn val met fiets en al op het gladde fietspad zal ik ook niet meer vergeten. Het resultaat was een gebroken heup en een verblijf ziekenhuis. Tot overmaat van ramp bevroor ook nog eens een waterleiding in mijn huurwoning tijdens mijn ziekenhuisopname. Hoe zit het nu precies?
Stoep vegen
Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om hun stoep sneeuwvrij te maken. Tegenwoordig is deze “veegplicht” bij de meeste gemeenten uit de Algemene Plaatselijke Verordening verdwenen. Het controleren op geveegde stoepen was bijna niet mogelijk. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat u uw stoep niet mag vegen want u wilt toch geen vallende mensen op uw geweten hebben?
Besneeuwd en glad fietspad
De gemeente is verantwoordelijk voor wegen en fietspaden binnen de bebouwde kom. Wanneer iemand valt door een losliggende tegel of door een gat in de weg, stel dan de gemeente aansprakelijk. Wel moet u bewijzen dat er iets mis was met het fietspad. Weet ook dat van u als fietser een zekere oplettendheid wordt gevraagd.
Bij gladheid spelen andere voorwaarden dan bij een losliggende tegel of een gat in de weg. De gemeente heeft een zorgplicht bij het voorkomen en opheffen van gladheid van de openbare weg.
Een onderdeel van deze plicht is een gladheidsbestrijdingsplan. Hierin staat welke belangrijke wegen en hoofd(fiets)routes voorrang krijgen bij het sneeuw- en ijsvrij maken. Het is overigens niet zo dat uw gemeente alle woonstraten moet strooien. De gemeente is dan ook zelden aansprakelijk voor schade door gladheid."
Als uw gemeente toch niet heeft voldaan aan haar zorgplicht en u bent daardoor gevallen, stel dan gemeente aansprakelijk. De juristen van het Juridisch Loket hebben hiervoor een gratis voorbeeldbrief.”
Waterleiding bevroren
Huurt u een woning, dan bent u verplicht waterschade te voorkomen. Dit geldt ook voor een bevroren waterleiding. Wanneer dit niet lukt, omdat u bijvoorbeeld geen sleutel van de ruimte heeft, dan is uw verhuurder aansprakelijk.
Huurt u een woning met een gemeenschappelijke ruimte? Lees dan uw huurcontract. Misschien staat daar dat u maatregelen moet nemen bij dreigende schade aan de waterleiding. Als dat zo is bent u wel aansprakelijk.
Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket.
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl
- geldenrecht.nl