Iedereen kent het verschijnsel: rozen die in een vaas al na een dag hun knoppen laten hangen. En iedereen heeft een trucje om dat te voorkomen. De een prikt met een speld gaatjes vlak onder de bloem, de ander voegt een scheutje Seven Up toe aan het water.
Sommige mensen knippen de bloemstelen schuin af, in de veronderstelling dat snijbloemen dan meer water kunnen opnemen. Onzin – snijd de tuinslang maar eens schuin af en kijk of er dan meer water uit komt. Je zou denken dat verse rozen, zo uit de tuin, van slap hangen geen last zouden hebben, maar ook hier krijgen we vaak met dit verschijnsel te maken. Meestal wordt voortijdig verwelken veroorzaakt door een embolie: luchtbellen in de vaten die voor het watertransport in de rozenstengel zorgen.
Stap 1: De oplossing ligt voor de hand: wees die luchtbellen voor en neem een emmer vol water mee als je een rozenboeket gaat knippen.
Stap 2: Gebruik een scherpe snoeischaar die de bloemstengel doorsnijdt in plaats van plet.
Stap 3: Zet de geplukte roos onmiddellijk in de emmer.
Stap 4: Haal de onderste bladeren weg.
Stap 5: Om het vaasleven van de geplukte rozen te verlengen, kun je nog een suikerklontje aan het water in de vaas toevoegen.
Stap 6: Zet de rozen van de emmer in een vaas.
Stap 7: Volg je eigen smaak bij het schikken van de bloemen.
Doen in juni
- Juni is de knipmaand. Knip uitgebloeide rozen weg om de bloei te verlengen en ontdoe uitgebloeide lupines van hun verdorde bloemstengels.
- Lage buxushaagjes kun je nu knippen. Ook hoge coniferenhagen komen aan de beurt. Hagen van beuk, haagbeuk, liguster, hulst en laurierkers kunnen nu worden geschoren. Als je de heg vóór de langste dag knipt (rond 21 juni), zal deze snel weer nieuwe blaadjes maken.
- Dahlia’s en gladiolen kunnen de grond in. Ook exotische gewassen als canna en aronskelk slaan snel aan omdat de grond nu goed is opgewarmd. Geef ze voldoende water om ze goed te laten bloeien.
- Knolbegonia’s kun
je nu in potten of in de volle grond planten. De meeste bol- en knolgewassen houden van zon, maar knolbegonia’s (en trouwens ook begonia’s zonder knol) groeien liever in de schaduw.
Geen tuin, toch rozen

Patiorozen zijn geschikt om in niet te kleine potten op het terras te staan. Maar een roos in een pot is geen makkelijke kostganger. Je moet hem iedere dag water geven, waardoor alle mest uit de potgrond spoelt. Die mest moet je dus weer in het gietwater oplossen. Iedere week. Er zijn ook meststoffen in korrelvorm verkrijgbaar die hun voedingszouten en mineralen over een maandenlange periode gedoseerd afgeven. Niet goedkoop, maar voor planten in potten een uitkomst.
Hoe snoei ik mijn rozen?

Als je vlak boven dat oog de stengel doorknipt, loopt de roos weer uit: het oog wordt een nieuwe tak. Staat het oog aan de binnenkant van de stengel, dan krijg je een tak die naar binnen groeit – en omdat rozensnoeiers over het algemeen liever een tak hebben die naar buiten groeit, snoeien ze boven een oog aan de buitenkant. Maar het kan anders. Met de heggenschaar. Dat geeft dezelfde resultaten als snoeien met de snoeischaar volgens het boekje.
Of volg de raad van de grote Engelse rozenliefhebster Vita Sackville-West: gooi alle handleidingen voor het snoeien van rozen in de open haard, snoei de rozen helemaal niet en geniet van een roos in zijn natuurlijke vorm. Snoeien mag, maar is niet verplicht.
- Plus Magazine