Haren verven of kleuren. We denken er allemaal wel eens over, of doen het al. Omdat we onze haarkleur willen opfrissen, grijs worden of gewoon een ander kleurtje willen. Zelf uw haar kleuren is niet zo moeilijk.
Wel zijn er een aantal dingen waar u op moet letten om het juiste product en de geschikte kleur te kiezen, maar daarna kunt u zelf aan de slag.
Trends in haarkleur
Dit najaar en winter zien we blond in de varianten honingblond, karamel en beigeblond. Bruin haar: middenbruin met askleurige nuances en goud kastanjebruin, en hazelnoot. Donkerbruin krijgt een chocoladetint. Ook trendy in donkerbruin en zwart haar: verschillende nuances om de tint te verzachten. Rood krijgt een warme bruin- of koperrode tint.
Ook trendy: verschillende tinten in het haar, zoals highlights voor het bovenliggende haar en balayage, waarbij het onderliggende haar wordt gekleurd.
Haar- en huidkleur
Het hangt van uw huidskleur af welke haarkleur het beste bij u past. Iemand met een lichte huid (koele tint) wordt erg bleek met donker of zwart haar. Hebt u een donkere huid (warme tint) dan is blond weer minder geschikt. Handige vuistregel: bij een lichte huid met blauwe of groene ogen passen asblonde tinten en koel bruin. Een donkerder huid met bruine of donkere ogen (warme type) doen het goed met karamel en brons. Koperkleur is voor bijna iedereen geschikt. Een andere mogelijkheid om het haar toch een andere tint te geven is het aanbrengen van lichtere of donkere accenten.
In de loop van de jaren wordt onze haarkleur vanzelf donkerder maar had u als kind blond haar dan kunt u ook later nog voor blond kiezen.
Tip: kijk naar de kleur van uw wenkbrauwen om te zien wat uw natuurlijke haarkleur is.
Verschillende soorten haarkleuring
Er zijn drie typen haarkleuringen. Ieder met andere eigenschappen en mogelijkheden. De verzorgende ingrediënten die aan de moderne permanente kleuringen zijn toegevoegd beschermen het haar tegen de werking van waterstofperoxide.
-
Tijdelijke kleuringen. Deze zijn na een of twee wasbeurten uit het haar verdwenen omdat de kleuring zich alleen hecht aan de buitenkant van de schublaag. Met dit type kleuring frist u uw eigen haarkleur op of maakt de tint iets donkerder en dieper. Omdat er waterstofperoxide inzit, kan het haar nooit lichter gekleurd worden. Tijdelijke kleuringen zijn er als spoelingen, mousse, kleurversteviger, kleurspray, kleurshampoo en op kleur gebrachte conditioners. Voor een bijzonder effect: gebruik een kleurmascara.
-
Semipermanente kleuringen, ook wel toon-op-toon kleuringen genoemd. Deze blijven ongeveer acht tot twaalf wasbeurten zitten. Deze kleuring hecht zich zowel aan de buitenkant van de haarschubben als er tussen, maar ook hiermee kunt u uw haar niet lichter kleuren. Geschikt voor het camoufleren van de eerste grijze haren en om te kleuren in uw natuurlijke haarkleur.
- Permanente kleuringen. Deze zijn niet uitwasbaar en groeien in zes tot twaalf weken uit het haar. Daardoor krijgt u na verloop van een paar weken ‘uitgroei’. Dat is vooral zichtbaar bij een groot kleurverschil met het eigen haar. Doordat permanente kleuring diep in de haarschacht doordringt en kleur aan de haarkern afgeeft kan hiermee het haar wel lichter gemaakt worden.
Grijze haren
Na verloop van tijd verliest het haar het natuurlijke bestanddeel keratine. Daardoor wordt het haar brozer. Omdat grijze haren een ruwere textuur hebben zijn ze lastiger te kleuren. Is uw haar voor dertig tot vijftig procent grijs? Dan kan een semipermanente kleuring in een lichtere of gelijke tint als uw natuurlijke kleur de grijze haren minder opvallend maken. Meer grijze haren? Dan hebt u een permanente kleuring nodig. Ook hier weer: let op de uitgroei.
Handige weetjes:
- Een nieuwe haarkleur betekent ook vaak een nieuwe garderobe, want de kleuren die een blondine goed staan kunnen een brunette flets maken en andersom.
- Om de eigen haarkleur lichter te maken moet u het eerst behandelen met een ontkleuringproduct.
- De foto op de haarkleurverpakking geeft niet altijd het juiste resultaat van de kleuring. Dat hangt namelijk ook sterk af van uw eigen haarkleur. De kleurstrip op de achterkant is dan ook nauwkeuriger.