Een onveilige situatie kunt u altijd en overal tegenkomen. Bereid u daarom voor en weet wat u moet doen in zo'n geval.
Op straat
Het is een herkenbare situatie: je bent te voet onderweg en ziet iets verderop een groepje jongens. Ze staan op een kluitje. Een van hen zit wijdbeens op een brommer. En er komt er nog een hard aanfietsen over de stoep. Je bent op je hoede en klemt je tas nog wat dichter tegen je aan.Als het hier om (potentiële) straatrovers zou gaan, wat zien zij dan?
Een vrouw met een handtas, waarin waarschijnlijk een portemonnee zit plus een sleutelbos en vast wel iets met haar adres erop (‘handig, kunnen we straks ook nog bij haar thuis langs’). En misschien ook nog wel een creditcard en een mobiele telefoon.
Waar moet u op letten in zo’n situatie?
- Hebt u die tas echt nodig? Een huissleutel past ook in uw jaszak. In een dun halstasje onder uw kleding kunt u geld meedragen. Waardepapieren en sieraden kunt u sowieso beter thuis laten.
- Toch een handtas mee? Neem alleen mee wat u echt nodig hebt. Hang geen adreslabel aan uw huissleutel.
- Draag uw tas niet aan de straatkant, maar aan de huizenkant. Houd de sluiting aan de binnenkant tegen u aan, en leg uw hand op de tas. Dan is het voor een kwaadwillende (brom)fietser lastig om hem af te pakken.
- Loop rechtop en kijk rustig om u heen. Mensen die zelfverzekerd overkomen zijn minder aantrekkelijk voor een dief.
Bij de pinautomaat
Het kan gebeuren bij de pinautomaat: terwijl je je pincode intoetst, merk je dat de man achter je staat mee te kijken. Eerder had hij je nog vriendelijk toegeknikt, maar nu voel je je ongemakkelijk.Die ‘vriendelijke’ man ziet iemand die zo onvoorzichtig is zijn pincode in te toetsen zonder het toetsenbordje af te schermen. Zijn handlanger, die tien meter verderop staat te wachten, zal hij zo meteen een seintje geven.
Waar moet u op letten in zo’n situatie?
- Probeer geld te pinnen in een winkel. Steeds meer winkels hebben een pinautomaat. Dat is meestal veiliger dan geld halen bij een betaalautomaat op straat.
- Toch naar een pinautomaat? Pin zo veel mogelijk overdag. Probeer eventueel iemand mee te nemen.
- Uiteraard is het het beste om de pincode uit uw hoofd te leren. Kies een bank waar u uw eigen code (geboortedatum kleinkind?) kunt kiezen of verzin een ezelsbruggetje.
- Wees alert op mensen die dicht achter u komen staan. Dek bij het intoetsen het apparaat af met uw lichaam of in elk geval met uw handen. Vertrouwt u het niet? Op iedere pinautomaat zit een rood knopje. Als u daarop drukt breekt u alle handelingen af.
- Zorg dat er niet te veel geld op uw rekening staat. Open bijvoorbeeld een aparte pin-rekening, waar u iedere week maximaal uw huishoudgeld op stort. Overweeg met de bank te regelen dat u niet rood kunt staan, want dan kan een dief slechts een minimaal bedrag pinnen.
- Geef niemand uw pincode. Niemand. Nooit. Ook bankpersoneel en de politie hebben uw pincode nergens voor nodig.
- Wilt u liever niet naar een pinautomaat, maar contant geld aan het bankloket halen? Haal niet te veel tegelijk. En als u uw geld natelt, doe het dan onopvallend. Stop het weg op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in een halstasje en een binnenzak. En vraag aan de balie om uw geldzaken af te handelen in een spreekkamer.
- Denk na over het gebruik van een chipknip, waar u kleine bedragen op kan zetten.
Op het perron
Het is al wat later op de avond, je staat op de trein te wachten. Het perron is vrijwel verlaten. Verderop slentert een jongeman. Hij schopt een blikje jouw kant op en kijkt je uitdagend aan. ‘Niet reageren’ hou je jezelf voor, dan gaat het vanzelf over.Voor de jonge belager ben je een keurige heer die niet eens wat durft te zeggen als hij een blikje naar je schopt. De jongen wil wel eens kijken hoever hij kan gaan. Zou die man terugmeppen als ik hem een flinke por geef?
Waar moet u op letten in zo’n situatie?
- Hoe krachtiger uw uitstraling, hoe eerder u met rust wordt gelaten. Zelfs kleine veranderingen in uw houding kunnen verschil maken. Sta rechtop, maak uzelf groot, zet een voet naar voren en laat uw handen zien.
- Door uw belager direct aan te spreken op zijn gedrag kunt u hem misschien afschrikken. Indien de situatie escaleert kan schreeuwen en schelden helpen, omdat u dan een minder aantrekkelijk doelwit bent.
- Ga niet slaan (tenzij u een geoefende kickbokser of judoka bent...), want de kans is groot dat u het uiteindelijk verliest van een jongere.
- Terwijl u roept dat-ie moet ophouden, loopt u rustig weg van uw belager. Zo gunt u hem een aftocht waarbij hij zonder gezichtsverlies achterblijft.
- Het leren van zelfverdedigingstechnieken kan helpen om uzelf sterker en zelfverzekerder te voelen.
Aan de deur
Er wordt aangebeld. Je opent de deur op een kier. Er staat een zichtbaar zwangere vrouw. “Ik ben zo misselijk”, zegt de vrouw. “Mag ik alstublieft een glaasje water om een tabletje in te nemen?” De kans is groot dat je je wantrouwen laat varen, haar naar binnen vraagt en haar een water aanbiedt.De oplichtster ziet een mevrouw die weliswaar op haar hoede is, maar die zich door een dikke buik en een zielig gezicht toch laat misleiden. Zelf doet de zwangere oplichtster niets, behalve dat ze ervoor zorgt dat de deur op een kier blijft staan. Daardoor kan haar maat naar binnen glippen en ongestoord aan het jatten gaan.
Waar moet u op letten in zo’n situatie?
- Laat onbekenden niet zomaar binnen, ook niet als ze zielig zijn. U kunt ook helpen zonder risico te lopen. Laat die mevrouw buiten staan en haal zelf dat glaasje water. Of bel zelf dat telefoonnummer.
- Laat een kijkgaatje in uw deur maken, zodat u kunt zien wie er staat.
- Zet een slot met ingebouwde kierstandhouder op uw deur. Zo kunt u veilig met een onbekende spreken. De politie kan u hierover adviseren, net als over ander veilig hang- en sluitwerk.
- Vraag altijd: wie bent u en wat komt u doen? Vraag om een legitimatiebewijs, ook als het iemand van de overheid of een bedrijf is. Bekijk dat op uw gemak, voor u iemand binnenlaat.
- Stop waardevolle spullen in een bankkluis of laat een kluisje in uw huis maken.
Workshops en trainingen in weerbaarheid
Fit en Veilig is een door de Judo Bond Nederland ontwikkelde zelfverdedigingscursus voor senioren. Iedere week wordt een ander thema behandeld. Bijvoorbeeld: Hoe hou je een vervelende verkoper van de deur? Wat doe je als iemand meekijkt bij het pinnen?
Deelnemers leren trucs en technieken om voor zichzelf op te komen in onveilige situaties. De cursus wordt in diverse plaatsen gegeven. U kunt bij de plaatselijke sportschool informeren.
U kunt ook een training volgen bij een docent weerbaarheid en zelfverdediging. In een training weerbaarheid leert u letterlijk en figuurlijk stevig in de schoenen te blijven staan in vervelende, bedreigende en/of gevaarlijke situaties.
Trainers vindt u bij de Beroepsvereniging Weerbaarheid en Zelfverdediging (BWZ), secretariaat: Hulkestein 27, 7339 AW Ugchelen. Website: www.bwz.nu
Een cursus assertiviteit is geen fysieke maar een psychologische training. U leert op te komen voor uzelf zonder u schuldig, beschaamd of onzeker te voelen.
- Plus Magazine