Vers fruit en groenten in overvloed! En dus kunnen we ons uitleven op de lekkerste smoothies: romige, ijskoude drankjes vol vitaminen.
| Koken met Alma Elke maand: een verrassend recept van culinair journaliste Alma Huisken, met wetenswaardigheden over de herkomst en gebruikte ingrediënten. |
De echte liefhebber maakt smoothies van al het lekkers dat de zomer brengt. Maak bijvoorbeeld eens een ‘pure’ smoothie van verschillende soorten fruit, zonder zuivel (extra fruitig met een likje dunne honing of een scheutje diksap). Of een superromige smoothie met een mix van yoghurt, kwark en roomijs. Of een tropische melange met lekker lobbige fruitsoorten zoals banaan, papaya en mango. Die wordt nog exotischer als je er koele kokosmelk door mengt en ‘verwarmende’ specerijen zoals vanille, kaneel, kardamom, kruidnagel of gember.
Ook heel bijzonder: een groente-smoothie, liefst met wat zoete groenten erdoor (bietjes, worteltjes) of friszoete tomaten. Een appel hier of daar zorgt voor een aangenaam zacht tegenwicht.
Het recept
Frisse groente-smoothie (voor 1 persoon)• 1 gekookt bietje • ¼ appel • 2 eetlepels tomatensap • brokje (2 cm) feta • 3 eetlepels dikke kwark • 1 blaadje munt • 3 druppels groene of rode Tabasco • snufje (selderij)zout • om te garneren: 1 toefje muntblad en 3 sprietjes bieslook
Snijd het bietje in een paar stukken, doe alle ingrediënten (behalve het muntblad en de bieslook om te garneren) in de blender en mix tot een schuimige drank ontstaat. Giet de smoothie in een hoog glas en garneer met munt en bieslook.
Zelfs bietjeshaters vallen voor deze klassieke combinatie van biet, appel en tomaat. Kwark en feta maken de smoothie lobbig en fris; de munt en bieslook zorgen voor een licht kruidig aroma.