De overgang uitstellen, kan dat?

Menopauze uitstellen met twintig jaar

Getty Images

Opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte en veranderingen in het gewicht: het zijn slechts vier van de vervelende verschijnselen die vrouwen kunnen ervaren tijdens de overgang. Dokters zeggen nu dat ze de overgang kunnen uitstellen met maar liefst twintig jaar door middel van een dertig minuten durende operatie.

Het lichaam voor de gek houden

Bij de operatie wordt een deel van de eierstokken ingevroren. Wanneer de vrouw in de overgang raakt, wordt het deel weer teruggeplaatst. Het lichaam wordt zo voor de gek gehouden en denkt dat de overgang pas jaren later zal plaatsvinden. Tot nu toe wordt de operatie alleen in Engeland uitgevoerd. Pas negen vrouwen zouden de operatie hebben gehad.

Zwanger op latere leeftijd

Of de ingreep ook zou kunnen helpen bij het zwanger worden op latere leeftijd, is nog niet bekend. Dit is echter al langere tijd mogelijk. Door een van de eierstokken op de juiste manier in te vriezen en later terug te plaatsen, kunnen vrouwen nog steeds een baby krijgen wanneer zij ouder zijn.

Effect op de rest van het lichaam

Omdat de operatie om de menopauze uit te stellen nog maar een paar keer is uitgevoerd, is het nog niet bekend wat dit doet met de rest van het lichaam. Gynaecoloog Rob Beerthuizen vindt het interessant, maar zet er zijn vraagtekens bij. “Het is interessant om te bekijken wat het doet met de rest van het lichaam”, zegt hij tegen de Telegraaf. “Wat doet zo’n operatie met je brein, bijvoorbeeld?”

Nog niet in Nederland

Voorlopig wordt de operatie nog niet in Nederland uitgevoerd. Beerthuizen verwacht dat dit wel zal gebeuren: “als de techniek succesvol blijkt.”

Zelf aan de slag

Ondertussen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overgangsverschijnselen wat draaglijker te maken. Zo kun je de gevolgen van een opvlieger wat verminderen door in een koude slaapkamer te slapen of door meerdere lagen kleding aan te trekken, zodat je tijdens de opvlieger wat uit kunt doen. Bij stemmingswisselingen is voldoende nachtrust, beweging en ontspanning belangrijk. Dit kan ook helpen tegen botontkalking en het risico op hart- en vaatziekten.

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf
  • UMC Utrecht
  • The Times