Stemmingswisselingen in de overgang

Speelbal van emoties

Getty Images

Bij de overgang denken we al snel aan het clichébeeld van iemand die een opvlieger krijgt. Heel vervelend, maar de oorzaak is dan meteen duidelijk. Andere symptomen van de overgang kennen die directe link meestal niet. Want hoe komt het dat u de laatste tijd zo chagrijnig bent?

Stemmingswisselingen zijn een onbegrepen kant van de overgang. Toch heeft 56 procent van de vrouwen in de overgang er in meer of mindere mate mee te maken. Onverklaarbare huilbuien, opstandigheid, minder geduld, nervositeit, melancholie, neerslachtige gevoelens; het komt allemaal voor. De buitenwereld doet er vaak een beetje lacherig over, maar stemmingswisselingen kunnen een zware wissel op je leven trekken.

Hormoonschommelingen

Waar het vandaan komt is nog niet precies duidelijk, maar de oorzaak wordt gezocht in de schommelende hormoonspiegels. Tijdens de overgang stopt het lichaam geleidelijk met de productie van hormonen die zorgen voor de ovulatie en menstruatie. Hierdoor schommelen de niveaus van oestrogeen en progesteron voortdurend. Dat is al van invloed op het humeur.

Serotine

Deze hormonen beïnvloeden bovendien de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter en hormoon dat onder andere het dag-nacht ritme beïnvloedt en u helpt uzelf prettig te voelen. Als u te weinig serotonine heeft, zorgt dat voor depressieve gevoelens. Gedurende de overgang raakt de hormoonhuishouding verder uit balans, waardoor het tekort aan serotonine wordt versterkt.

Levensfase

Een andere theorie gaat in op de levensfase waarin vrouwen van 45-50 jaar terecht komen. De jeugd is definitief voorbij, er verschijnen rimpels en een buikje en u bent niet meer vruchtbaar. De kinderen hebben u minder nodig en op het werk is de grootste uitdaging er ook wel af. Dit gevoel 'nutteloos' te zijn, kan de sombere gevoelens versterken. Bovendien slapen veel vrouwen in de overgang slechter, waardoor ze uitgeput kunnen raken. En die vermoeidheid is ook weer van invloed op het humeur.

Wat kunt u doen?

Herkennen en erkennen van uw gevoelens is een eerste stap om er beter mee om te gaan. U wordt niet gek, al die emoties zijn een onderdeel van de overgang. En als u deze achtbaan aan emoties gaat herkennen, kunt u  er beter op inspelen. Probeer niet overal meteen op te reageren. Het bekende 'tot tien tellen' is een handig hulpmiddel om even wat rust en afstand te scheppen. Bel een vriendin voor wat afleiding of ga een rondje wandelen. In het ergste geval kunt u uw dokter vragen iets voor te schrijven, maar bij drogist en apotheek zijn eventueel ook (natuurlijke) producten tegen stemmingswisselingen verkrijgbaar.

Eet je fit

Bewegen is sowieso een uitstekend idee. Of u nu kiest voor yoga of hardlopen, sporten is goed voor lichaam én geest en zorgt er bovendien voor dat u beter slaapt. Kies voeding die rijk is aan serotonine, zoals bananen, avocado’s, zoete aardappel, verse spinazie, geitenkaas en spirulina. Daarnaast is het heel fijn om met lotgenoten over uw ervaringen te praten. Het besef niet de enige te zijn doet veel vrouwen goed. Relativeren en blijven lachen, dat helpt nog wel het beste.

Auteur